Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

Krutá predpoveď dátového analytika: Žilina zažije desivú Veľkú noc

Uplynulý týždeň sa Žilinský kraj vyšvihol na nelichotivé čelo v počte zachytených pozitívnych prípadov PCR testami na Slovensku. Exkluzívne pre náš týždenník nám nepriaznivé správy do budúcnosti povedal dátový analytik a spoluzakladateľ projektu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák.

16.03.2021 | 19:52

Verejnosť registruje portál Dáta bez pátosu, no v súvislosti s vami azda málokto tuší, že ste Žilinčan. Je to tak?

Do Žiliny som sa prisťahoval, keď som mal 9 rokov. Navštevoval som tu základnú školu, potom Gymnázium na Veľkej okružnej. V meste mám mnoho kamarátov, spolupútnikov. Rád sa tu vraciam, sám sa cítim ako Žilinčan, aj keď som rodák z Bratislavy.

Čísla pozitívnych prípadov v Žilinskom kraji enormne rastú, čím si to vysvetľujete?

Sú za tým tri veci. Bohužiaľ, Považie a sever Slovenska má mobilitu s otvoreným priemyslom, teda nemáme zavreté služby či školy. Otvorené sú fabriky, kde sa dochádza do priemyselných sŕdc republiky. V top 5 incidencii za sedem dní (čas nášho rozhovoru: nedeľa 14. marca o 20. h – pozn. autora) je okres Ilava, Martin, Považská Bystrica, Žilina a Púchov. V súvislosti s mobilitou je ťažko izolovať infikovaných, a neviete o všetkých. Vo firmách by sa malo testovať dva- až trikrát týždenne, a ako štát robíme stále tú istú chybu. Potom si to niekto odskáče, ako napríklad na konci roka Nitra či Trnava. Jedinú dobrú správu pre sever Slovenska mám takú, že súčasné čísla okolo 450 prípadov sú polovičné, ako boli v Nitre. To zrejme súvisí s tým, že v Žiline už jedna vlna bola a teraz to schytáva akoby iná skupina obyvateľov, no vírus má stále koho zasiahnuť.

Vaše predpovede sú dosť presné, to sme si už mohli za posledné mesiace overiť v praxi. Čo môže Žilina čakať najbližšie týždne?

Takto pred mesiacom mala Žilina číslo 188, teraz vyskočilo na 450, čo je za štyri týždne skoro trojnásobok. Žilina rastie, reakcia musí prísť okamžite. Ak by som mohol niečo miestnemu hygienikovi poradiť, tak by som mu položil čísla na stôl. Povedal by som mu, že tento rast v Žiline je šialený a on by mal zavrieť všetky prevádzky, ktoré môže. Automobilku asi nezavrie, no školy a škôlky by som pre deti okrem rodičov z prvej línie neotváral. Určite by som vydržal do Veľkej noci. Veľa by som očkoval, čo sa aj deje a snažil by som sa obmedziť tri veci.

Ktoré?

Mobilita, zaizolovať pozitívnych a ak by sa dalo, veľmi rýchlo otestovať okolie pozitívnych. Tak by všetci vedeli o tejto dočasnej zlej informácii. Dnes už to nie je len o staršej vekovej kategórii, lebo majú možnosť zaočkovať sa. Už ide o mladšie kategórie, pričom sa v menšej miere dostávajú aj do nemocníc. Na tom konci by sme potom nevideli veľa úmrtí. To sú ďalšie dve dobré správy, len ich treba najprv identifikovať.

Žiadne deti v školách? Na to máme okamžite zabudnúť?

Problémom je, že v Žiline bolo za víkend 200 pozitívnych. Nepôjdeme teda s dieťaťom do školy, veď sme tak fungovali 12 mesiacov, tak ešte vydržíme. Prosím, zostaňte doma s deťmi do Veľkej noci a po prázdninách sa to posunie. Budú zaočkovaní učitelia, za tri týždne budú mať imunitu na rôzne druhy mutácií. Rodičia vyrazia do práce, stretnú sa s mnohými ľuďmi a rúško im nepomôže. Obmedziť mobilitu, izolovať sa doma a odpustil by som si prírodu, až kým si nie som istý, že som negatívny.

Dá sa tomu ešte zabrániť?

Žilina pôjde teraz s číslami dosť hore, no bude istý čas trvať, kým sa dostane k nižším číslam. Toto vieme už pri Hlohovci, Trnave, Galante, Komárne či Bratislave. Všetci mali absolútne rovnaký priebeh, čo znamená osem týždňov problémov. Žilina je v štvrtom týždni, skúsme si teda zavolať 14. apríla a budete na tých istých číslach, ako ste boli pred týmto týždňom. Vy najprv pôjdete hore, a potom veľmi pomaly, čo je asi posledné, čo potrebujete. Poviem to tvrdo, ale Žilina si prejde tým, čím napríklad Nitra. Bude potrebné pristaviť mraziace boxy, potom sa bude pochovávať a nakoniec príde aj ku kremácii. Pôjde o nadmerné úmrtia, približne o dvoj- až trojnásobok viac ako v predchádzajúcom období v rámci Žiliny a okolia. Mrzí ma to, ale budú to hlavne starší ľudia a tí, ktorí majú napríklad vyšší tlak, cukrovku, astmu, obezitu či primárne spomínaný vyšší vek. Je to nepríjemné, no skutočne sa toto, čo vás čaká, nemá líšiť od januára v Nitre či februára v Trnave. Žilina s pozitivitou stúpa len druhý týždeň, jednoducho vitajte v klube. Dnes je najpostihnutejším krajským mestom a v rebríčku okresov je na 4. mieste. Bratislava je na mieste 53, Nitra 71 a za ňou sú len Zlaté Moravce. Žilina má 9-krát viac prípadov ako Nitra za posledný týždeň, vyzerá to na riadny problém.

Odborníci však poukazujú na to, že čísla nakazených a hospitalizovaných v nemocniciach klesajú.

Je to problém celého Slovenska, nemá zmysel pozerať sa na veci z toho pohľadu, že čísla klesajú a nejaký Bošňák z Dáta do pátosu toto hovorí. Na priemery proste nemá zmysel pozerať, lebo Žilina je na tom 9-krát horšie ako Nitriansky kraj. V Nitre už pandémia nie je, tam si dajú kávičku v pohode aj so zmrzlinou a v Žiline, bohužiaľ, len nákup na dobierku.

Riešením je teda totálna domáca izolácia trvajúca dva týždne?

Povedali ste to správne, čo sa týka doby. Je to naozaj dva týždne. Ak je dnes niekto infikovaný, tak to okoliu odovzdá ďalšiu nedeľu a dva týždne sa s tým budeme boriť, aby ste zistili tento stav. Potom za 3 až 10 dní sa niektorí dostanú do nemocnice a v priebehu 7 až 14 dní niekto z nich zomrie. Neviem to inak povedať, ale Žilina bude mať desivú Veľkú noc. Mrzí ma to. Jedine, že by ste si dali lokálny lockdown, ale to je úloha pre miestneho hygienika. Mal by povedať, že do práce nepôjde skutočne nikto bez negatívneho testu, a to hneď.

Žijeme šialenú dobu, čo by ste odkázali všetkým popieračom ochorenia COVID-19?

Špeciálne pre chlapov mám odkaz, že sme v mladosti chodili pozerať na futbalistov do Žiliny, keď porazili Spartu. Góly dával útočník Vlado Goffa. Je v nemocnici a dúfam, že sa mu polepšilo. Určite nie je schátraná telesná schránka so siedmimi predispozíciami, prečo by mal COVID-19 dostať. Ak aj takéto hviezdy ležia v nemocnici, tak chlapi, dávajte si pozor. Vlado to určite prežije a dostane sa do obehu, len tú skúsenosť nechceme mať nikto za sebou. Naše úsilie nemá zmysel, aby sme pochybovačov prehovorili. Zastavme vírus tam, kde to ide. To je skupina manažérov firiem, riaditeľov škôl a pomôcť nemocniciam v žilinskom regióne, ktoré to budú mať ťažké. Bohužiaľ, ich služby budú asi nekonečné, záchranári budú na tom rovnako. Žilinský aj Prešovský kraj si prejde ťažkým obdobím, no snáď to bude trvať menej a s nižšou úmrtnosťou, ako napríklad v Nitre.

Od pondelka 15. marca je povinnosť nosiť respirátor vo všetkých interiéroch. Neochráni nás toto dostatočne pred veľkým šírením nákazy?

Úspešné krajiny nezaviedli nosenie respirátora. Nemecko či Švajčiarsko, Rakúsko a potom Škandinávia zaviedli tri veci. Odstup a izolácia, nikam nepôjdem a robím doma. Ak už musím ísť do práce, tak len na chvíľu s odstupom najmenej dva metre. Avšak ak pôjdem teraz do práce, budem najmenej so štyrmi ľuďmi 8 hodín s respirátorom a bude tam aspoň jeden pozitívny, tak mám problém. Respiračný vírus sa šíri, chlad mu pomáha a teplomer nehlási v Žiline najbližšie dni teploty okolo 20 stupňov. Nestačí si dať niečo na tvár a mať svätý pokoj. Väčšina ľudí dnes v nemocniciach predsa niečo na tej tvári mala a nevie presne povedať, kde vírus chytili. Poučme sa od úspešných krajín, buďme o krok vpred.

Skúste dať Žilinčanom nejakú nádej. Dajú si kávičku či dobré pivko na letných terasách už v apríli?

V Žiline budete vidieť v televízii, že koncom apríla si dávajú ľudia kávu v Bratislave. Vy si ju dáte až v druhej polovici mája, bude to skutočne tak a nedá sa s tým nič spraviť. Žilina je na vysokých číslach, stále rastie a ak nepríde k výraznejšiemu obmedzeniu mobility, tak sa s tým bude boriť veľmi dlho. Sever Slovenska to nebude mať jednoduché, prichádza Veľká noc a ľudia sa radi navštevujú. Viete dobre, čo to bude znamenať.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív I.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod