Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Kuriózna tabuľa baví Rajčanov i cudzích

V Rajeckej Lesnej majú originálnu dopravnú značku. Upozorňuje vodičov na zvýšený výskyt spoločensky unavených ľudí. Dopravní experti však nad ňou dvíhajú varovný prst.

04.03.2013 | 14:16

RAJECKÁ LESNÁ. O takej dopravnej značke, aká sa objavila pri jednom z pohostinstiev v Rajeckej Lesnej, ste sa v autoškole určite neučili. Namontovali ju tu miestni recesisti, aby upozornili vodičov na možné stretnutie s ľudmi podguráženými alkoholom. „Podľa mňa je to dobrý nápad. Najmä v lete po tejto ceste prechádza veľa áut. Chodia tadiaľto na kalváriu. A blízko je krčma, tak nech vedia, že tu môžu stretnúť aj opitých. I deti sa tu často naháňajú,“ myslí si jeden z tunajších mužov.

Nad značkou okoloidúci pobavene krútia hlavou. Tabuľa sa totiž nápadne podobá na dobre známu značku Priechod pre chodcov. Jeden rozdiel tu však badať už na prvý pohľad. Panáčik cez priechod neprechádza po dvoch, ale po štyroch. „S takouto dopravnou značkou som sa teda ešte na cestách nestretol. Komicky dopĺňa značku priechod pre chodcov aj o možných lezúňov,“ smeje sa vodič Juraj. Úsmevmi nad značkou nešetria ani dopravní experti. Hovoria o celkom vydarenej recesii. „Avšak, reálne pozitívny vplyv na zvýšenie bezpečnostnej premávky táto tabuľa asi nemá. Vodiči sú povinní dodržať zvýšenú pozornosť v mieste pred priechodom pre chodcov, či už sa na priechode nachádza osoba v triezvom alebo podguráženom stave,“ konštatuje Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného v Žiline.

Osadenie takejto tabule na frekventovanej ceste môže mať ale podľa experta na dopravu opačný charakter, než na aký tu bola pôvodne umiestnená. „Zameranie sa pozornosti na neznámy predmet v tvare a vyhotovení dopravnej značky môže mať za dôsledok oneskorenie reakcie vodiča na prítomnosť chodca na vozovke a následný vznik nehodovej udalosti,“ myslí si.

Podobné doplnkové značenia osadili aj ľudia v iných kútoch žilinského regiónu. Na ceste smerom na Terchovú pri odbočke do Varína kedysi visela tabuľa s názvom Križovatka smrti. Nápaditosťou sršia aj ľudia z Višňového, ktorí na dopravnú značku označujúcu obec nastriekali čerešne. Darmo, človek je tvor tvorivý.

-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod