Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Z regiónu

Kysucké Nové Mesto je mestom športu. Ľudia na námestí tlieskali slovenským hokejistom aj miestnym športovcom

Kysucké Nové Mesto ani tento rok neporušilo tradíciu a ľudia mohli dobrému hokeju fandiť priamo na Námestí Slobody. Každý zápas slovenskej reprezentácie bol vysielaný na veľkoplošnej LED obrazovke.

28.05.2024 | 20:45

Mesto sa rozhodlo využiť, že sa na námestí nachádza množstvo ľudí, a predstaviť Kysučanom úspešných športovcov a športovkyne z Kysuckého Nového Mesta. Primátor mesta Marián Mihalda a zástupca primátora Martin Priečka športovcom v mene všetkých poslancov mesta poďakovali a odovzdali symbolický dar. Počas prvých zápasov prebiehala na námestí tombola, ktorej cieľom bolo vyzbierať čo najviac peňazí pre Lauru. 15-ročné dievčatko trávi veľké množstvo času v nemocnici. Má množstvo nevyliečiteľných diagnóz – ťažký autizmus, vážnu polycistickú chorobu obličiek, vážne ochorenie pečene a iné. Do tomboly sa zapojili desiatky ľudí, ktorí ukázali, že majú naozaj veľké srdcia.

 

V Kysuckom Novom Meste športujú stovky detí

Na námestie počas Majstrovstiev sveta v hokeji zavítali stovky ľudí, ktorí spoločne fandili našim športovcom. Počas prvého zápasu celé námestie odmenilo obrovským potleskom dievčatá z mažoretkových súborov Asanka a Dreams. Oba súbory sa môžu pochváliť množstvom medailí z domácich, ale aj zahraničných súťaží. Dievčatá počas prestávok medzi tretinami predviedli svoje vystúpenia, za čo utŕžili potlesk fanúšikov. Druhý zápas patril florbalistkám. Od roku 2009 v klube vyrástlo množstvo fantastických športovkýň. V aktuálnom ročníku 2023/2024 sa stali víťazkami Hyundai extraligy a zároveň aj druhej najvyššej slovenskej ligy (s B-tímom). Počas tretieho zápasu Slovenska sa na námestí svojimi úspechmi pochválili futbalisti. V Kysuckom Novom Meste hrá futbal viac ako 250 detí. Futbaloví reprezentanti , ktorí boli počas tretieho zápasu na námestí, patria do kategórie U12, kde tréningový proces prebieha 4x týždenne + 1x týždenne majú chalani majstrovský alebo priateľský zápas. Počas štvrtého zápasu námestie tlieskalo stolnotenisovému klubu, atletickému klubu, judo klubu a hádzanárskemu klubu. Vedeli ste napríklad, že v judo klube trénuje až 70 detí? Úspechmi sa môžu pochváliť aj atléti, ktorých sezóna je v plnom prúde. Hádzanársky klub má v Kysuckom Novom Meste dlhú históriu a majú za sebou úspechy, na ktoré môžu byť hrdí.  Rovnako aj zo stolnotenisového klubu vzišli hráči, ktorí robia Kysuckému Novému Mestu dobré meno aj za hranicami okresu či kraja.


 

Naši hokejisti si vyslúžili obrovský potlesk

Počas zápasu Slovensko – Švédsko sa námestie v Kysuckom Novom Meste rozozvučalo asi najsilnejším potleskom. Pred divákov sa totiž postavili hneď štyria úspešní hokejisti – traja z Kysuckého Nového Mesta a jeden z Nesluše. Miloš Roman má 24 rokov, momentálne hrá za hokejový klub Oceláři  Třinec na pozícii útočníka. Medzi jeho najväčšie úspechy  patria 4 tituly v rade HC Oceláři Třinec. Získal Olympijskú Medailu na Ľadovom hokeji na Zimných olympijských hrách 2022. Jeho brat Michal Roman sa k hokeju dostal cez krasokorčuľovanie. Chvíľu sa venoval obom športom, no hokej mu učaroval viac. Michal Roman má na konte viac ako 300 profi zápasov, 7 sezón v extralige, je bývalý mládežnícky reprezentant. Matej Macek, má 25 rokov, začal hrať hokej v Žiline, keď mal 5 rokov. Kariéru teda Matej začínal v Žiline bol tam do 15 rokov, ale talent rozvíjal v Nórsku, konkrétne v Osle. V Nórsku bol 5 rokov.  Z Nórska sa vrátil na Slovensko do mužského hokeja, prvú mužskú sezónu zažil v Dubnici nad Váhom po tej sa vrátil do Žiliny,  kde strávil 4 sezóny za sebou v prvoligovom klube Vlci Žilina. Hlavne tá posledná sezóna mu vyšla a tak  po štyroch rokoch zmenil svoje pôsobisko a brázdil extraligové ľady v Banskej Bystrici. Čoskoro by mal podpísať nový kontrakt. Michal Svrček z Nesluše má len 17 rokov, no už teraz vieme, že je nezvyčajne talentovaný. Do  pätnástich rokov  hrával v materskom klube Vlci Žilina. Od minulej sezóny je súčasťou švédskeho tímu Brynäs IF, kde odohral túto sezónu v dorasteneckej a juniorskej súťaži. Michal je súčasťou slovenskej reprezentácie do 17 a 18 rokov. Je to najvyššie umiestnený Slovák vo Future draft USHL.


 

 

 

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod