Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 7°C

Spravodajstvo

Lekári na LDCH slúžili svojvoľne, nedostanú zaplatené

Situácia v Žilinskej nemocnici je naďalej napätá. Lekári v Liečebni pre dlhodobo chorých nedostali zaplatené za nočné služby. Konateľom spoločnosti, ktorá robila ozdravný plán je vraj kotolník.

20.01.2013 | 15:23

Televízia Markíza priniesla informáciu, že konateľom spoločnosti, ktorá pre nemocnicu vypracovala ozdravný plán za 10-tisíc eur, je sused riaditeľa Štefana Voláka Juraj Majer, ktorý pracuje ako kotolník.

Spoločnosť PP Partnership vlastní Volákov bývalý poradca Tomáš Tvarúžek. Ten pre televíziu povedal, že firmu na kamaráta prepísal v čase, keď sa stal predsedom predstavenstva Nemocnice Poprad a zákon mu neumožňoval, aby bol aj jej konateľom. „Pán Majer je konateľom, ale žiadny biznisplán nerobil. Spracovával ho tím pod mojou garanciou,“ uverejnil Tvarúžkovu reakciu denník SME.

Štefan Volák zákazku pre firmu svojho poradcu obhajoval tým, že ju vybrali vzhľadom na najnižšiu ponúkanú cenu. Okrem toho vraj oslovili ešte dve spoločnosti.

Televíziu obvinil zo lživej kampane a ohlásil trestné oznámenie na jej redaktorku.

Nedostali zaplatené

Napätie vládne aj v rámci nemocnice. Do redakcie sme dostali anonymný e-mail, ktorý upozorňuje na to, že riaditeľ nezaplatil lekárom za odslúžené nočné služby za december. „Peniaze patria ľudom s hypotékami a malými deťmi,“ napísal anonym.

Podľa našich informácií sa to týka lekárov z interného oddelenia, ktorí pred zlúčením patrili pod Liečebňu pre dlhodobo chorých. Tí však s odvolaním sa na riaditeľov zákaz, odmietli s nami hovoriť.

V pondelok to však potvrdila hovorkyňa nemocnice Mária Koporecová. Stalo sa tak vraj preto, lebo lekári slúžili v rozpore s nariadením riaditeľa. O pacientov sa teda starali svojvoľne. „V tomto prípade ide o zlúčené oddelenie s interným – oddelenie komplexnej internej starostlivosti, kde slúžia od 15.30 h do 7.00 h traja lekári internisti. Tento počet spĺňa minimálne personálne normatívy ministerstva zdravotníctva, ktoré hovoria, že na 100 pacientov je potrebný jeden lekár. V priemere je na tomto oddelení hospitalizovaných 150 pacientov. Lekári boli na túto skutočnosť viacnásobne upozornení svojím nadriadeným,“ tlmočila argumenty Mária Koporecová.

Michal Filek

Snímka: Archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod