Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -0°C

Zdravie a životný štýl

Lekári tvrdili, že si už nezalieta. Omyl!

Minulý rok zažil mladý 18-ročný paraglajdista nepríjemný pád s padákom na Martinských holiach. Po desiatich mesiacoch rekonvalescencie sa chce opäť vrátiť k oblakom, i so skrutkami v chrbtici.

01.07.2013 | 13:24

LIETAVSKÁ LÚČKA. Prvý augustový deň minulého roka sa Ondrejovi Špalekovi nezapísal medzi najšťastnejšie. Člen paraglajdingového tímu X-air zápasil o holý život, keď sa na Martinkách zrútil pri pristávaní kolmo na svah. Skončil na operačnom stole s kompresívnou zlomeninou druhého driekového stavca a vtedy mu hovorili, že s lietaním je koniec. Bol vlastne rád, že sa vôbec postavil na nohy.
Po desiatich mesiacoch je to inak. „V marci som bol na poslednej kontrole a lekár mi povedal, že môžem robiť všetky možné športy, ktoré chcem. Aj lietanie. Mám to pekne spevnené titánovými skrutkami,“ hovorí Ondrej z Lietavskej Lúčky.

 

Lietať sa nebojí, ani na „tajňáša“


Traumu zo zážitku nemá, rešpekt však áno. „Veľakrát som si hodnotil situáciu. Prišiel som na to, že to bola moja chyba, zlyhal ľudský faktor. Dnes si všímam ako paraglajdisti z klubu pristávajú,“ pokračuje.
Počas doby, kedy sa zotavoval, si zoceľoval chrbticu. „V zime som si hlavne dával pozor, aby som nespadol na chrbát. Keď zišiel sneh, behával som. Vtedy som pociťoval bolesť, ale tá postupne odchádzala.“


Od marca, kedy mu lekár zvestoval dobrú správu, absolvoval Ondrej už jeden zlet - zo Straníka. „Bolo to na „tajňáša“. Mal som pri pristátí strach, že si zlomím druhý stavec. Ale dopadlo to dobre,“ spomína. Teší sa z toho, že môže lietať ďalej. „Je to môj zmysel život. Určite sa chystám na padák už toto leto,“ dodáva Ondrej. 

 

 

Padák nekúpil, no výbavu nepredal
 

Po incidente sa Ondrej rozhodol predať výstroj, lebo si myslel, že si už asi nikdy nezalieta. Nepredal však z toho nič. Má pohnútky ísť lietať aj do zahraničia, ale toto leto to ešte nebude. „Páčilo by sa mi prímorské lietanie v Kalifornii. Zatiaľ však snívam v menšom – chcel by som odniekadiaľ doletieť k nám na ihrisko v Lúčke,“ hovorí. 
Prvé výročie pádu je tu čo nevidieť a Ondrej sa chystá práve na Martinky. „Lietať určite nebudem. A hlavne by nebolo na čom,“ dodáva paraglajdista (zatiaľ) bez padáku. Keď totiž minulý rok chcel jeden kúpiť, zrútil sa s ním na svah.

Veronika Cvinčeková
Snímka archív Ondreja Špaleka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod