Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 8°C

Spravodajstvo

Leto plné nástrah? Mestská polícia prízvukuje: Žilina je bezpečné mesto

Od marca 2019 vedie Mestskú políciu v Žiline náčelník Peter Mišejka (52). Mestskí policajti zažili mimoriadne špecifické leto, pretože v metropole severného Slovenska sa počas pandémie ochorenia COVID-19 pohybovalo množstvo ľudí, a tak mohli vznikať aj rôzne problémy. Ako sa ich podarilo eliminovať? Viac nám už prezradil samotný náčelník v rozhovore pre náš týždenník.

10.09.2020 | 11:10

Môžu sa obyvatelia Žiliny momentálne cítiť bezpečne vo všeobecnosti?

Bezpečnosť je mimoriadne komplexným a viacrozmerným fenoménom, ktorý zahŕňa značné množstvo oblastí a opatrení. V prípade objektívnej bezpečnosti hovoríme o absencii akýchkoľvek rizík, ktoré by ohrozovali hodnoty ľudí, subjektívne sa týka len konkrétneho človeka, u ktorého absentuje pocit strachu. Vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že v Žiline ide o stav bez reálnej hrozby nebezpečenstva. V súčinnosti so štátnou políciou  vykonávame všetky opatrenia, aby bol dodržiavaný verejný poriadok a aby sa ľudia v meste cítili bezpečne. Zo strany vedenia mesta a poslaneckého zboru máme plnú podporu pre našu prácu. Výraznú pomoc nám poskytuje mestský kamerový systém. Nemali sme žiadny extrémny prípad, i keď sme akoby aj v rámci aktuálnej situácie s pandémiou naň aj čakali.

Leto je plné nástrah, tobôž teraz v súvislosti s pandémiou a obmedzeniami dovolenkovať v zahraničí. Mali ste teda „doma“ toto leto počas dlhých letných nocí veľa práce?

Prízvukujem, že Žilina je bezpečné mesto, o čo sa staráme aj v súčinnosti so štátnou políciou. Počas víkendov už máme prepracovaný systém, keď sú plné podniky a bary. Vtedy máme zvýšený výkon služby, dokonca sme si vytypovali miesta, kde sa zdržuje najviac ľudí a monitorujeme ich odchodové trasy nad ránom. Mnohí z nich sú podgurážení mladí ľudia a nazdávam sa, že túto časť našej práce máme zabezpečenú veľmi dobre.

Priviedli pandémia a neisté časy aj mnoho nástrah do vašej práce?

Tie sme nepociťovali, pretože sme zvyknutí na rôzne, aj absurdné situácie počas výkonu služby. Snáď pandémia, ale to je nástraha pre všetkých. V lete je viac priestupkov rušenia nočného pokoja, požívania alkoholických nápojov na verejnosti, zo strany niektorých prevádzkarní nedodržiavanie prevádzkových hodín, ale aj drobné krádeže. Mali sme aj zaujímavé prípady, napríklad hľadanie Ukrajinca, ktorý zablúdil v lokalite Hradisko, zistený kamión, ktorému počas prepravy horel na korbe vozidla náklad, vypátrali sme v meste 3 mužov podozrivých z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a mnoho iných.

Riešite aj špeciálne úlohy v súvislosti s koronavírusom?

Samozrejme, na opatrenia zo strany štátu bude dohliadať aj MP, teda okrem bežného výkonu služby nám pribudli úlohy, ale už sme si zvykli, pretože s pandémiou sa „zaoberáme“ od marca. Navyše od začiatku školského roka vykonávame v ranných hodinách dohľad na rizikových priechodoch v blízkosti školských zariadení a takto dbáme na bezpečný prechod detí do škôl. Mesto je plné mládeže, študentov a s tým súvisí aj zvýšený dohľad nad verejným poriadkom.


 

Čo vás vírus naučil?

Korona nás naučila novým postupom, predvídavosti a improvizácii, pretože, povedzme si pravdu, nikto nebol pripravený na takúto situáciu, ani legislatíva. Za mestskú políciu môžem povedať, že strategicky a takticky sme to zvládli, ale vyhraté ani zďaleka nemáme. Stále je na čom pracovať, aby sme eliminovali chyby, ktoré by mohli ohroziť zdravie príslušníkov MP vo výkone služby.

Zvýšila sa v aj drogová činnosť v meste?

K drogovej problematike ako k trestnej činnosti sa kompetentne môže vyjadriť Policajný zbor SR. Zo strany MP máme počas roka evidovaných niekoľko prípadov, keď naše hliadky počas výkonu služby zistili u ľudí omamné a psychotropné látky. Ako som spomínal, takéto prípady postupujeme z dôvodu podozrenia spáchania trestného činu Policajnému zboru SR. Počas leta sme zaistili osobu, ktorá pod vplyvom drog prišla v zakrvavenom oblečení do jednej z prevádzok v centre mesta ozbrojená sekerou a nožom. Okrem vystrašenej obsluhy v predajni sa nikomu nič nestalo a psychicky narušený muž putoval do zdravotníckeho zariadenia.

Vraj máte na stole plno žiadosti o prácu mestského policajta, je to pravda?

Paradoxne práve počas pandémie sme zaznamenali zvýšený záujem o prácu v MP. Súvisí to so stratou  zamestnania ľudí v regióne. Momentálne máme personálny stav na tento rok naplnený, pretože sme prijali 8 nových príslušníkov MP. V otázke ľudských zdrojov tak plníme zámer navyšovania stavu MP. V minulosti bolo oveľa ťažšie nájsť ľudí nielen v Žiline, ale aj na celom Slovensku pre negatívne vnímanie tejto profesie verejnosťou. Tento obraz sa postupne mení, o čo sa tiež usilujeme. Evidujeme zvýšený záujem, na tento rok máme plný stav a budúci rok v rámci koncepcie, ktorú som predkladal do zastupiteľstva, chceme prijať ešte 5 ľudí. Tým by bol náš stav naplnený a dostačujúci pre Žilinu.

Špecifikom sú ženy policajtky, ako ste s nimi spokojný?

Máme 13 žien a môžem povedať, že s ich prácou som spokojný. Ich prácu vnímam len pozitívne,  pretože riešia problémy so ženským šarmom a nadhľadom. Zastávajú všetky policajné činnosti a využívame ich aj pri prešetrovaní priestupkov či v prevencii, kde sa dobre osvedčili.

Ako vás vníma verejnosť v Žiline? Preklopili sa podľa vás misky váh už na pozitívnu stranu?

Vnímanie MP ako bezpečnostnej zložky občanmi mesta je rôzne, ja sa snažím o pozitívne vnímanie, nie cez „papuče“. Kto vidí iba zablokované vozidlo papučou, nechce vidieť inú dôležitejšiu prácu MP, akou je hlavne zabezpečovanie verejného poriadku, ochrana zdravia a majetku ľudí, zadržanie hľadaných osôb a páchateľov trestnej činnosti, pomoc seniorom, deťom, ľudom v núdzi, zachránené ľudské životy, vykonávanie preventívnych aktivít, to je len malý výpočet toho, čo v skutočnosti MP vykonáva. Neraz sa stalo, že práve ten, kto nás kritizoval za pokutu v doprave, bol prekvapený, keď mu hliadka vo vážnom stave v núdzi pomohla. Pre lepší obraz práce MP stačí kliknúť na facebookovú stránku MP alebo na našu internetovú stránku. Z povahy našej práce, prevažne represívnej, ale ani nemôžeme čakať, že nás všetci ľudia budú vnímať pozitívne, to skrátka nejde.   



  

Nechýba vám vnútorne väčší rešpekt? Predsa, prvotným poslaním je ľuďom pomáhať...

Je to individuálne od povahy človeka. Kto sa ako správa v živote, tak rovnako koná aj pri priestupkoch či styku s mestskou políciou. Komu zachránime zdravie, život, pomôžeme v rôznych životných situáciách, nedostane pokutu a podobne, tak nás chváli a je spokojný. Kto raz dostane pokutu, tak nás určite chváliť nebude. Na to sme pripravení, vybrali sme si túto prácu a aj s týmito reakciami sme do toho išli. Pomohli sme nezištne veľkej skupine obyvateľstva a nemajú dôvod na nás nadávať. Pomáhať ľudom je našou dennodennou realitou v uliciach mesta, o čom svedčia skutky našich policajtov. Teda nielen represia, ale aj obyčajná ľudská pomoc. Samozrejme, každý policajt má inú dávku empatie.

Ako ste dovolenkovali toto leto vy osobne?

Zahraničie som neriskoval. Mám rád šport, turistiku, cyklistiku a pochodil som stredné Slovensko. Máme krásnu prírodu, stále je tu čo objavovať a obdivovať.

Máte nejaké ciele, ktoré by ste chceli splniť napríklad do konca kalendárneho roka?

Pri nástupe som predkladal zastupiteľstvu víziu, ako by mala vyzerať mestská polícia. Radi by sme zlepšili oddelenie kynológie a výkon služby preniesli aj do iných častí, už vzhľadom na súčasné personálne možnosti. Teda posilnenie okrskov aj mestských častí. Teší ma, že máme 10  policajtov – zdravotníkov, ktorí už reálne poskytujú prvú pomoc obyvateľom a návštevníkom nášho mesta. Kľúčové oblasti sú bezpečnosť, ochrana zdravia, života a majetku obyvateľov.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív P.M..

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod