Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 1°C

Kultúra

Lietavská Lúčka má svoju galériu

08.07.2013 | 13:27

Školské preventívno–výchovné zariadenie pre dievčatá s poruchami správania v Lietavskej Lúčke ponúka svojim chovankyniam v rámci výchovy tzv. arteterapiu, teda terapiu umením. Akademický maliar Jozef Krakovský, rodák z Lietavskej Lúčky, sa do nej zapojil ako pedagóg a výsledky tejto spolupráce sme mali možnosť vidieť 27. júla v novootvorenej galérii diagnostického centra.  


Umelec sa k tejto činnosti dostal vlastne náhodou. „Začala tu učiť moja priateľka. Bol som tu párkrát s ňou, a tak som poprosil pána riaditeľa a pedagogičku, ktorá vedie výtvarné krúžky, či by som nemohol s týmito deťmi pracovať. Bol som presvedčený, že vedia tvoriť, pretože problémoví ľudia, akými sú i výtvarníci, dokážu vyrobiť rôzne krásne veci,“ hovorí Jozef Krakovský. A nemýlil sa. Svedčí o tom celýrad kresieb, malieb a grafík od dievčat, ktoré sú popri Krakovského dielach vystavené v K-Galérii, rovnako ako farebná mozaika vyskladaná z kamienkov.

 

Text foto: Farebná mozaika je výsledkom práce umelca s chovankyňami zariadenia v Lietavskej Lúčke.

 


Práca na výtvarnej výchove sa však vraj obišla bez komplikácií. „Čo sa týka takejto záujmovej činnosti, tá nikdy nebýva problémová. Terapia maľbou funguje už vyše sto rokov a podľa môjho názoru sa v nej dajú zožať veľké úspechy. Človek na to však musí ísť veľmi citlivo, a keď aj chce niečo prikázať, musí to podať spôsobom, aby to dievčatá zobrali tak, že to chcú ony samy,“ dodáva umelec, ktorý kedysi dávno pracoval i s rómskymi deťmi.

Hoci vraj nikdy nemal záujem venovať sa školákom, teraz si takto vypĺňa čas na dôchodku. „Chcem zároveň aj pomôcť. Dievčatá si musia uvedomiť jednu vec – že sa musia vedieť odraziť. Všetci robíme niekedy hlúposti, aj keď možno nechceme, ale jednoducho zapadneme do nejakého prostredia. Chcem im dokázať, že každý z nás má nejaké problémy, ale keď chce, dokáže sa z nich vyškriabať. To je to dôležité a pokiaľ tu budem chodiť, budem práve toto sledovať. Tieto dievčatá sú pekné, inteligentné a je s nimi zábava, len sú niekedy tvrdohlavé. Ale kto dnes nie je?“ pýta sa Jozef Krakovský.


Umelec bude spolupracovať s diagnostickým centrom i v ďalšom školskom roku a už sa teší na september. „Budeme pracovať s gobelínom, pôjde o veľké veci,“ prezrádza. V K-Galérii by mali na jeseň pribudnúť aj jeho ďalšie práce. Ambíciou zariadenia je tiež ponúknuť výstavný priestor deťom zo susedných škôl v Lietavskej Lúčke a vytvoriť zo samostatného vchodu galérie hlavný vchod do budovy, aby si ich mohli pozrieť všetci návštevníci zariadenia.

 

Veronika Cvinčeková
Snímky autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod