Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Šport

Mesto a univerzita postavia atletický ovál: Výstavbu budú financovať spolu

Mesto Žilina a Žilinská univerzita v Žiline sa rozhodli pre spoločné dielo. Na predpokladaných nákladoch na výstavbu vo výške približne 2 miliónov eur sa budú oba subjekty podieľať rovnakou časťou. Zámer na svojom zasadnutí jednomyseľne odobrili mestskí poslanci v Žiline.

06.07.2021 | 19:06

Ovál by mal do leta budúceho roka vzniknúť na pozemkoch univerzity s výmerou takmer 17 800 metrov štvorcových. Aktuálne sa na pozemku nachádza zastaralá atletická dráha a trávnatá plocha, ktorá už nie je vhodná na športovanie. Po kolaudácii športoviska bude jeho prevádzku zabezpečovať univerzita. Náklady i prípadne príjmy si budú mesto s univerzitou deliť rovnakým dielom. Ide najmä o mzdové náklady na zamestnancov, údržbu, energie, údržbu trávnika, futbalového ihriska a podobne. V prípade, ak by mala univerzita záujem pozemok predávať, ponúkne ho prednostne na odkúpenie mestu za cenu stanovenú aktuálnym znaleckým posudkom. „Dlhodobým zámerom vedenia mesta je podporovať športovcov, športové kluby a vytvárať podmienky pre športovú činnosť. Som veľmi rád, že sa nám podarilo dohodnúť so Žilinskou univerzitou v Žiline projekt, ktorý má širokú podporu. Po vybudovaní bude športovisko slúžiť nielen vysokoškolákom, ale aj vrcholovým a rekreačným športovcom,“ priblížil primátor mesta Peter Fiabáne.  

 

Rektor univerzity Jozef Jandačka schválenie spolupráce so samosprávou uvítal. „Je veľmi dôležité, že športový areál bude slúžiť nielen univerzite, ale aj mestu. Atletický štadión bude spĺňať štandardy Medzinárodnej ľahkoatletickej organizácie IAAF. Budú sa v ňom konať rôzne preteky a súťaže na svetovej úrovni a teda aj časy, ktoré vrcholoví športovci dosiahnu sa budú rátať do rôznych klasifikácii.“ Pri výstavbe sa okrem oválu počíta aj s vybudovaním bežeckej dráhy, futbalového ihriska, tribún, súčasťou bude automatická závlaha ihriska či umelé osvetlenie. Na finančnom príspevku 1 mil. eur od  univerzity sa bude časťou v hodnote 400-tisíc eur podieľať prostredníctvom refundácie aj Slovenský atletický zväz.

Autor: - r -

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod