Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Spravodajstvo

Mesto dočasne zastavilo prevádzku krčmy na Solinkách

Prednedávnom sme informovali o krčme, ktorú otvorili medzi panelákmi na Dubovej ulici na sídlisku Solinky. Majiteľka pohostinstvo Aróma u dubu zriadila na mieste bývalých potravín. Rozhorčení obyvatelia nám do redakcie poslali nesúhlasný list.

11.11.2013 | 14:31

ŽILINA. Podľa našich informácií predalo mesto pozemok na sídlisku ešte za čias Jána Slotu. O otvorenie krčmy sa majiteľka snažila už v minulosti. Nedostala povolenie a tak otvorila potraviny. V septembri jednoducho oznámila, že ich mení na krčmu.

Hovorca mesta nás koncom septembra informoval, že majiteľka porušila stavebný zákon tým, že nenahlásila na mestský úrad zmenu účelu využitia existujúcej stavby na nový účel. „Teraz sú na rade občania, ktorí by mali na stavebný úrad zaslať žiadosť o prešetrenie postupu majiteľky,“ informoval nás.

Po uverejnení informácie v Žilinskom večerníku obyvatelia konali a na mesto zaslali podnet. Stavebný úrad následne 24. septembra vykonal na stavbe štátny stavebný dohľad.

„Ten zistil, že stavba sa využíva v rozpore s vydaným právoplatným kolaudačným rozhodnutím,“ informoval nás Pavol Čorba. Stavebný úrad totiž vydal stavebné povolenie na novostavbu predajne potravín a stavba bola aj skolaudovaná ako novostavba predajne potravín.

„V čase štátneho stavebného dohľadu je užívaná ako piváreň. Dňom 24. septembra stavebný úrad vedie konanie o zmene v užívaní stavby. Stavebný úrad vyzval vlastníčku, aby predložila návrh na vydanie zmeny v užívaní stavby. V zmysle platnej legislatívy je do ukončenia konania o zmene užívania stavby a vydania právoplatného rozhodnutia užívanie stavby zastavené,“ informoval nás hovorca.

Stavebný úrad bude skúmať, či prevádzka spĺňa všetky predpisy z hľadiska stavebného zákona, hygienických a požiarnych predpisov, z hľadiska parkovísk atď. „Ak ich spĺňať nebude, mesto zmenu účelu povoliť nemusí. Ak však majiteľka nedostatky odstráni, zaplatí pokutu, tak si neviem predstaviť, na základe čoho by to stavebný úrad nepovolil. Len veľmi ťažko to bude môcť mesto zakázať,“ myslí si architekt a mestský poslanec Dušan Maňák.

Michal Filek
Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod