Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 6°C

Spravodajstvo

Mestská hromadná doprava po novom. Poslanci schválili novú tarifu

Nová tarifa bude podľa radnice platiť od 1. apríla 2021. Úpravu odobrili mestskí poslanci na základe návrhu riaditeľa DPMŽ.

10.11.2020 | 16:34

ŽILINA. Tarifa v mestskej hromadnej doprave nebola podľa dopravného podniku v cenovej oblasti zmenená skoro 10 rokov. „Priemerná výška cestovného je zrejme dlhé roky najnižšia v rámci Slovenska. Cena priemerného cestovného bola v roku 2019 na úrovni 0,219 eur bez DPH. To má za následok každoročné vyššie požiadavky na výdavky mesta Žilina ako objednávateľa dopravných služieb v oblasti poskytovania príspevku na služby vo verejnom záujme,“ uviedol v zdôvodnení návrhu riaditeľ DPMŽ Ján Barienčík.

Ako informovalo mesto, po novom budú mať všetky papierové aj elektronické cestovné lístky v mestskej hromadnej doprave 12-minútovú alebo 60-minútovú platnosť a nahradia aktuálne jedno a dvojpásmové cestovné lístky. „Zásadnou zmenou v navrhovanej tarife je aj to, že všetky cestovné lístky sú časové a prestupné na neobmedzený počet ciest podľa časovej platnosti cestovného lístka. Zmeny pocítia aj žiaci či seniori v kategórii od 62 do 69 rokov, ktorí si budú môcť nárok na bezplatnú dopravu uplatniť až po zaplatení ročného 20-eurového poplatku za zápis nároku na bezplatnú dopravu do dopravnej karty,“ vysvetlilo mesto.

Nové technológie

Schválené zmeny podľa primátora reflektujú aj na pripravované spustenie integrovanej dopravy v Žilinskom kraji. „Keďže mestská hromadná doprava bude do integrovaného dopravného systému zapojená hneď v prvej etape, dopravný podnik musel prejsť na nové technológie a následne prijať novú tarifu,“ vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Novinky budú aj v oblasti elektronizácie. Dopravné karty, predplatné cestovné lístky či zriadenie a dobíjanie elektronickej peňaženky budú môcť cestujúci vybaviť aj cez eShop. Novou tarifou sa navyše spustí platba platobnými kartami v každom vozidle mestskej hromadnej dopravy na označovačoch cestovných lístkov.

„Dopravný podnik predpokladá, že pripravované zmeny prinesú zvýšenie tržieb v konzervatívnom odhade o minimálne pol milióna eur. Ďalších 150-tisíc eur očakáva z ročného poplatku, ktorý sa bude vyžadovať za uplatňovanie nároku na bezplatnú prepravu. Väčšia elektronizácia služieb by zároveň mohla priniesť postupné znižovanie používania klasického dopravného lístka, ktorý je dnes asi v 35 % pomere k používaniu elektronickej čipovej karty,“ uzavrelo mesto.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod