Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Mestská polícia robí nábor nových členov

Mestská polícia v Žiline vyhlásila začiatkom augusta výberové konanie na pozíciu príslušník mestskej polície.

12.08.2013 | 15:01

ŽILINA. Hľadáte si robotu alebo vás nebaví vaša stereotypná práca niekde za kancelárskym stolom? Možno by vás mohla zaujať ponuka žilinskej mestskej polície, ktorá hľadá do svojich radov nových členov.


„Výberové konanie sme vyhlásili na základe toho, že nie je dostatok policajtov. V súčasnosti je nás 86, máme v pláne prijať ďalších desať nových ľudí,“ uvádza Milan Turčan, veliteľ oddelenia vzdelávania a policajných činností MP.


Každý, kto má záujem, by mal spĺňať nasledovné kritériá. Mať vek 21 rokov a viac, byť telesne i duševne spôsobilý, mať ukončené stredné alebo úplné stredné odborné vzdelanie, doložiť čistý výpis registra trestov a vlastniť vodičský preukaz pre skupinu B. „Po podaní žiadosti bude prebiehať výberové konanie v druhom septembrovom týždni, kde všetci uchádzači absolvujú vstupný test, diktát, ktorý overí ich pravopisné a vyjadrovacie schopnosti a pohovor pred päťčlennou komisiou,“ vysvetľuje veliteľ.




Po úspešnom pohovore pôjdu uchádzači na psychodiagnostické vyšetrenie. „Ak budú vybratí, 5. novembra im začína školenie, ktoré trvá 420 hodín a skladá sa z teoretickej a praktickej časti. Predbežné ukončenie je naplánované na 22. až 23. januára, kedy zložia pred komisiou skúšku. Ak budú úspešní, môžu začať vykonávať prácu mestského policajta.“ Každý takto vyškolený policajt získa od mestskej polície zmluvu na dobu určitú, uniformu a bude mu pridelená zbraň. Na základe rozpisu, ktorý zostaví veliteľ zmeny, bude buď zaradený do pešej, alebo motorizovanej hliadky. Pracovná doba trvá 7 a pol hodiny a zmeny sú rozdelené na ranné, poobedné a nočné.


Bez pokút to niekedy nejde
Povolanie mestského policajta nie je určite žiadna malina. Okrem toho, že by mal byť fyzicky zdatný, mať v malíčku rôzne zákony, ktoré vie aj aplikovať v praxi, musí sa vyznačovať určitou dávkou duchaprítomnosti a rozvážnosti. Pretože práve mestský policajt býva zväčša na mieste udalosti ako prvý. „V každej situácii by si mal vedieť poradiť. Napríklad, keď sa stane nehoda, poskytnúť zraneným prvú pomoc a privolať záchranku. Ak sa stane trestný čin, zabezpečiť miesto a volať štátnu políciu,“ hovorí policajný veliteľ.


Aj keď sa u ľudí netešia veľkej obľube, ako vysvetľuje Milan Turčan, ktorý v radoch mestskej polície pôsobí už vyše dvadsať rokov, poriadok sa nie vždy dá udržiavať len tou dobrou cestou. Ľudí, ktorí neustále porušujú zákony, zväčša poľudští len represia. A aj na to sú tu policajti.

 

Michala Stehlíková

Snímka archív MPZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod