Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Zaujalo nás

Na Dome umenia Fatra vykonali reštaurátorský výskum. Fasáda mala pôvodne úplne inú farbu

Na objekte, ktorý je Žilinčanom známy ako Dom umenia Fatra, sa v októbri uskutočnil reštaurátorský výskum. Na základe jeho výsledkov dostane v budúcnosti priečelie budovy svoj pôvodný ráz. Informovala o tom Jana Piecková, metodička obnovy a reštaurovania Krajského pamiatkového úradu Žilina.

14.11.2019 | 15:05

V októbri tohto roku sa v exteriéri na fasáde Domu umenia Fatra, resp. sídla ŠKO v Žiline vykonal komplexný reštaurátorský výskum formou obhliadky aj invazívnejšej sondáže. Zasiahlo sa aj do existujúcich omietkových a farebných vrstiev a na základe toho bolo zistené, že celá fasáda bola v čase výstavby pôvodne realizovaná v jednotnom tmavosivom odtieni. Tiež sa zistilo, že okenné výplne v tomto období mali sýtočervenú farbu.

PRINAVRÁTENIE K PÔVODNEJ FARBE
„Na základe poznatkov z reštaurátorského výskumu sa v nasledujúcej komplexnej obnove pristúpi k prinavráteniu pôvodnej secesnej farebnosti a fasáda bude zreštaurovaná do podoby monochromatickej sivej s červenými oknami, pričom do pôvodnej secesnej podoby s pôvodným členením sa budú rekonštruovať aj okenné výplne, ktoré pribudli v priebehu minulých obnov. To členenie vieme odčítať, resp. vydedukovať aj z historických fotografií. Na fasáde sú aj výtvarné prvky vo forme sôch a reliéfov. Tie majú kovové prídavky, rôzne hudobné nástroje, a tieto kovové časti budú vyzlátené,“ priblížila Jana Piecková.


V rámci obnovy fasády bude zrekonštruovaný aj historický nápis na hornej fasáde budovy „BIO UNIVERSUM“, ktorý bol odstránený v rámci rekonštrukcie pre potreby ŠKO v rokoch 1983 – 1988.

BÝVALÉ KINO A DIVADLO
Dom umenia Fatra bol postavený v rokoch 1919 – 1921 ako secesná budova kina a divadla Grand Bio Univerzum pôvodne na mieste dvoch domov zo 17. storočia. Budova mala javisko a veľkú sálu s dvoma galériami. Na prízemí bolo miesto pre 482 divákov, na prvom poschodí pre 199 a na druhom poschodí bol priestor pre 146 návštevníkov. Po kolaudácii stavby v decembri 1921 tu bola 3. januára 1922 premiéra prvého hraného slovenského filmu Jánošík.

Autor: - r -

Foto: Žilina-Gallery

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod