Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Na Hlinách sa stánkov s lístkami nedopátrate

V uplynulý víkend klesli teploty na mínus 15 stupňov Celzia. Pre ľudí bez domova neboli mrazy príjemným spoločníkom, kto mohol, vyhľadal nocľah pod teplou strechou.

28.01.2013 | 17:28

ŽILINA. „Nemotoristi“ sa najmä v týchto dňoch nemôžu spoliehať na vlastné nohy a z hľadiska bezpečnosti uprednostnia radšej MHD. Ak ste však z Hlín a nemáte presne vyrátané drobné na cestu, máte smolu. Čitateľ Andrej nás upozornil na to, že  na trase cez Hliny sa nenachádza ani jeden novinový stánok, v ktorom by predávali cestovné lístky.

Chýbal mu cent
Minulý týždeň sa nášmu čitateľovi stalo, že zmeškal do práce. Niežeby včas nevyrazil z domu, na nešťastie mu však do kúpy lístka chýbal jeden cent. „Mal som už len papierové peniaze, nemal som si však kde lístok kúpiť, lebo na zastávke Hlinská nebol novinový stánok. Aj keby mi už niekto prispel tým jedným centom, automat na lístky by ho nezobral, pretože neprijíma jedno- a dvojcentové mince,“ hovorí Andrej, ktorý vraj v to ráno nestihol prísť načas do práce, lebo musel ísť do mesta pešo.

Na zastávke pôvodne novinový stánok bol, nájomca ho však odstránil ešte začiatkom novembra minulého roka (2. 11. 2012). „To, či na uvedenom mieste bude stánok alebo nie, záleží od súkromného predajcu, ktorý môže o to požiadať mesto. S pôvodným predajcom bola nájomná zmluva na pozemok s mestom ukončená dohodou na základe žiadosti nájomcu, z dôvodu, že stánok bol stratový,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba. Cena za prenájom pozemku je v tomto konkrétnom prípade 160 eur za m2 za rok a keďže mesto nezabezpečuje predajné stánky, v prípade záujmu o prenájom si musí nájomca zabezpečiť vlastný, po odsúhlasení oddelením architektúry mestského úradu.

Na trolejbusovej trase Mostná – Hlinská – Poľná sa na zastávkach MHD nenachádza ani jeden stánok. V neďalekých obchodoch alebo novinových stánkoch sme sa cestovných lístkov takisto nedopátrali. Dopravný podnik mesta ale nie je vraj povinný zabezpečiť predaj cestovných lístkov MHD na určitom úseku trasy. „Je na súkromnom predajcovi, či svoj predajný sortiment rozšíri aj o cestovné lístky MHD,“ dodáva Pavol Čorba.

Tí obyvatelia Hlín, ktorí momentálne nemajú drobné mince na kúpu lístka z predajného automatu, majú ešte možnosť zakúpiť si jazdu prostredníctvom sms. <

Veronika Cvinčeková
Ilustračná snímka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod