Žilinský Večerník

19. máj 2024 | Gertrúda
| 17°C

Spravodajstvo

Na parkovisku pred železničnou stanicou si na vás počíhajú

Ak veziete niekoho na vlak, prípadne idete čakať na jeho príchod, pred železničnou stanicou v Žiline môžete mať problém. Nielenže kedykoľvek v priebehu dňa nezaparkujete bez toho, aby ste museli zaplatiť, inak riskujete „papuču“, ale ešte si aj môžete poškodiť auto na hlbokých jamách a výmoľoch. 

12.08.2013 | 14:32

Ak veziete niekoho na vlak, prípadne idete čakať na jeho príchod, pred železničnou stanicou v Žiline môžete mať problém. Nielenže kedykoľvek v priebehu dňa nezaparkujete bez toho, aby ste museli zaplatiť, inak riskujete „papuču“, ale ešte si aj môžete poškodiť auto na hlbokých jamách a výmoľoch. 

 

ŽILINA. Sťažujú sa na to Žilinčania. „Často cestujem a všade vo svete je bežné, že pred železničnou stanicou môžete na nevyhnutný čas zastaviť a nemusíte platiť. V Žiline zaviedli parkovné 24 hodín denne. Veľmi tým sťažili život ľuďom. Mestská polícia na to doslova striehne. Len čo sa tam doveziete, už vás lovia,“ hovorí čitateľ, ktorý si neželá byť menovaný.

Ďalšiemu zas prekážajú jamy a výtlky na parkovisku. „Je to doslova tankodrom. Hrozí, že si tam človek rozbije auto.“

Podľa prednostu stanice Adama Chmurčiaka, patrí pozemok Železniciam SR, ktoré ho prenajali Žilinskej parkovacej spoločnosti. Jej hovorkyňa Ivana Strelcová poukazuje na skutočnosť, že v bezprostrednej blízkosti týchto parkovacích miest sú dôležité úrady – zdravotná poisťovňa, súd, pošta, ale aj autobusová a železničná stanica. „Dlhodobo dochádzalo k blokovaniu parkovacích miest autami zamestnancov železníc, ale aj takých cestujúcich, ktorí odchádzali na celý víkend preč a auto nechali stáť pred stanicou,“ hovorí.

Podľa jej slov sa tak úplne strácala možnosť, aby parkovacie miesta slúžili na rýchly nástup do vozidiel pre cestujúcich zo železničnej a autobusovej stanice, prípadne na krátkodobé státie. Mimo spoplatnenej doby vraj dlhodobo blokovali miesta aj vozidlá taxi.

„Preto, po dohode železníc, mesta a parkovacej spoločnosti, bol tento súkromný – teda nie mestský pozemok, spoplatnený nepretržite,“ dodala Ivana Strelcová. Rovnaký režim zaviedli aj na šiestich parkovacích miestach pozdĺž Hviezdoslavovej ulice. „Na všetkých miestach je nepretržite cena ako v II. pásme, teda 80 centov za prvú hodinu,“ dodala hovorkyňa. Na iných miestach v meste sa v sobotu popoludní a v nedeľu neplatí.

Bezplatne zastaviť tu môžete len na to, aby ste vyložili či naložili človeka alebo náklad. Ak teda napríklad veziete dcéru na vlak na univerzitu do Bratislavy, so sebou má ťažký kufor, ktorý jej pomôžete odniesť ku vlaku a vrátite sa k autu o 10 minút, pravdepodobne budete mať „papuču“.

„Ak je úsek označený uvedenou dopravnou značkou, kde je 24 hodinové spoplatnené parkovanie, nie je možné zastaviť a stáť bez parkovacieho lístka a hrozí od Mestskej polície Žilina blokovacie zariadenie,“ informoval nás hovorca mesta Pavol Čorba.

„Tankodrom“ na tomto parkovisku by mal však byť už tento týždeň minulosťou. Vo štvrtok by mali urobiť plánované a objednané úpravy plochy v rámci bežnej údržby. Informovala nás o tom Ivana Strelcová.
 

Michal Filek

Snímka Monika Čakyová

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod