Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Zdravie a životný štýl

Na žilinskej „transfúzke“ zbúrali bariéry

Žilinská transfúzna služba je bezbariérová! V máji premiestnili odberovú časť do inej miestnosti, kde sú darcovia počas odberu krvi v priamom kontakte so sestričkami.

04.11.2013 | 15:10

ŽILINA. Do mája tohto roka odoberali krv na Národnej transfúznej službe v Žiline tzv. bariérovým spôsobom. To jest, že počas odberu ležal darca na lôžku v odberovom boxe, kde za stenou stála zdravotná sestra, ktorá cez úzky otvor odobrala darcovi z ruky krv. Dnes je už táto bariéra odstránená. „Budova je stará, z roku 1956, kedy bol takýto spôsob odberu štandardný. Doba sa už ale zmenila a všade vo svete sa odber robí priamym prístupom. Zhruba od mája máme odberovú časť nášho pracoviska premiestnenú do inej miestnosti, ako bola doteraz,“ vysvetľuje primárka Národnej transfúznej služby v Žiline Mária Laurincová.

V nových priestoroch je pre darcu pripravené polohovateľné odberové lôžko, kde po konzultácii so sestričkou si môže zvoliť, či chce byť počas odberu v horizontálnej polohe, v sede alebo s mierne zaklonenou hlavou. „Veľkou výhodu je, že sestra sa darcovi plne venuje. Komunikujú spolu, a tým pádom to pomôže rozptýliť stres. Obzvlášť, keď darca príde prvýkrát,“ rozpráva primárka.

Pre tých, ktorí to chcú mať čo najskôr za sebou, je plusom to, že vďaka moderným polohovateľným lôžkam nezaberie odber toľko času ako doposiaľ. „Odber krvi nemôže trvať dlhšie ako desať minút a práve na týchto ležadlách je o niekoľko minút rýchlejší ako pri bariérovom type, pretože ruka sa napolohuje tak, ako to vyhovuje sestričke a darcovi,“ dodáva Mária Laurincová.

V Žiline majú darcovia k dispozícii štyri takéto lôžka. Každé jedno je vybavené odberovou váhou, ktorá knísavým pohybom zabezpečuje, aby sa krv nezrazila. Po odobratí požadovaného množstva sa automaticky vypne. Následne vyšle všetky informácie o odbere do informačného systému, kde sa uložia.

Zdravotnícky personál zo Žiliny verí, že nový, príjemnejší spôsob odberu priláka do darcovského kresla viac ľudí. Počet darcov totiž za posledné obdobie klesol. Denne ich majú okolo tridsať. „Veľmi vítame aj mobilnú aktivitu, teda keď nás oslovia nejaké organizácie alebo podniky, kde sa nazbierajú skupinky ľudí, ktorí majú záujem o darovanie krvi. My sme určite schopní prísť za nimi,“ dodáva Mária Laurincová.

Michala Stehlíková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod