Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 5°C

Spravodajstvo

Nad Krasňanmi horel les, zasahoval aj vrtuľník

Príčina požiaru je stále v štádiu zisťovania. Je ale možné, že zlyhal práve ľudský faktor. V súčasnom období sucha totiž stačí len odhodiť fľašu či ohorok od cigarety a požiar je na svete.

05.08.2013 | 14:22

KRASŇANY. Nad Krasňanmi začalo horieť ráno v pondelok 29. júla. Na požiar upozornili hasičov ľudia, ktorí si všimli stúpať z lesa hustý dym.

 

Požiar hasili vyše desaťhodín
Hasičom prístup na miesto sťažoval ťažko dostupný terén, keďže požiar vypukol na vrchole hory Jedľovina. Tu našli horieť lesnú hrabanku a čučoriedie. S prírodným živlom bojovali takmer celý deň. Jeho hasenie totiž komplikoval vietor, ktorý oheň rozdúchal aj do porastu mladých stromčekov. Zložitá bola aj doprava vody. Keďže 100 litrov vody by hasičom trvalo vyniesť z dola nahor takmer 1,5 hodiny, veliteľ zásahu vyžiadal na pomoc aj helikoptéru. „Vrtuľník priletel na miesto okolo deviatej hodiny ráno a ako zdroj vody využíval Vodné dielo Žilina, pričom na požiarisko urobil 6 zhodov po tritisíc litrov vody,“ uviedla hovorkyňa žilinských hasičov Miroslava Ondrichová.

 

Hasičom priletel na pomoc aj vrtuľník.



Ďalšími zdrojmi vody boli cisterny, ktoré sa podarilo vytlačiť po ceste z Varína. „Požiar bol uhasený tesne po 19. hodine a pri jeho hasení sa spotrebovalo 18-tisíc litrov vody z vrtuľníka a 33-tisíc litrov vody z cisterien. Po uhasení požiaru bolo požiarisko odovzdané správcovi lesa na dohliadanie,“ dodala hovorkyňa.

 

Požiar našťastie neohrozil chránenú oblasť Malej Fatry, škody na majetku ráta len vlastník pozemku, ktorý kedysi patril grófskej rodine Pongráczovcov. Vyhorelo pol hektára lesa. „Čo sa týka škôd na priestoroch, ktoré sú záujmom ochrany prírody, tie nevznikli, pretože sa jednalo najmä o požiar v mladinách, ktoré nie sú z hľadiska ochrany prírody obzvlášť zaujímavé,“ zhodnotil situáciu lesník Národného parku Malá Fatra Peter Cáder.



Zapríčinili požiar čučoriedkari?
Malá Fatra je podľa ochranára územím, kde sú požiare len výnimočným javom. Tento bol zvláštny tým, že pri ňom musel zasahovať vrtuľník. Z hľadiska rozsahu však išlo len o malý požiar. Za príčinou vzplanutia môže stať čokoľvek. V súčasnosti je veľmi sucho a k tomu, aby sa rozhorelo, stačí len naozaj málo. „Samozrejme, dôvodov môže byť viac. Od ľudského zavinenia až po samovznietenie,“ vysvetľuje.
 

Kto stojí za príčinou požiaru?

V týchto dňoch totiž vrcholí zber lesných plodov a ľudia zanechávajú po sebe v lese všeličo. Či nedostatočne zahasené ohnisko, odpadky alebo ohorky od cigariet. „Najlepšie je, aby všetko, čo prinesú so sebou do lesa, z neho aj odniesli,“ konštatuje Peter Cáder. Presnú príčinu vzniku požiaru nepozná ani súčasný vlastník pozemku. Objasniť by ju mohli až po tom, ako vyhodnotia celú situáciu. To by mohlo byť už o pár dní.

 

Michala Stehlíková

Snímky archív HaZZ ZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod