Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Zaujalo nás

Namiesto plastových vencov ekovence? Poslanci schválili ďalší zaujímavý návrh

Mesto Žilina podniklo ďalší krok k tomu, aby sa správalo ekologickejšie. Mestskí poslanci podporili návrh, podľa ktorého bude mesto počas pamätných dní klásť pri pamätníkoch a pomníkoch vence vyrobené z prírodných materiálov.

23.01.2020 | 09:30

Už žiadne gýčové vence z umelých materiálov! Zastupiteľský zbor mesta Žilina schválil koncom roka materiál, ktorý je „priateľský“ k prírode. Nové uznesenie ukladá mestu povinnosť používať počas slávnostného kladenia vencov dekorácie z ekologických materiálov, zabezpečiť ich likvidáciu a šíriť medzi obyvateľmi osvetu o tejto zmene. Materiál predložila poslankyňa Iveta Martinková, podľa ktorej sú v súčasnosti na našich pamätníkoch vyšedivené plastové vence či kytice, často aj v stave rozkladu, čo pamätníky dehonestuje. Tomuto je vraj potrebné sa vyhnúť a uprednostniť biovence s ich včasnou ekologickou likvidáciou, aby bolo okolie mohýl úhľadné a čisté.

ZELENÉ MESTO
„Je všeobecne známe, že obrovské množstvo plastového odpadu zamoruje našu Zem do neúnosnej miery. Mnohé veľké kroky pre ochranu prírody je možno urobiť aj zdola, pokiaľ predstavitelia obcí, miest a ich samospráv nastavia príkladné pravidlá a budú viesť svojich občanov k pokrokovému mysleniu, je veľká šanca na podstatnú zmenu. Umelé vence, kde je kombinácia plastov, kovu či iných materiálov, sú veľmi ťažko recyklovateľné. Mnohí ľudia si už začínajú uvedomovať nezmyselnosť nákupu plastových ozdôb na cintoríny. Toto uvedomenie je ale potrebné podporovať, živiť a šíriť myšlienku celkom iného prístupu k nákupom ozdôb na hroby. Akákoľvek zmena či obmedzenie plastového a ťažko separovateľného odpadu je prínosom pre prírodu aj pre ľudí,“ vysvetľuje svoje pohnútky predložiť kolegom – poslancom tento materiál Iveta Martinková.


Ďalším nemenej podstatným dôvodom je, že Žilina sa hrdí názvom Zelené mesto, preto je dôležité, aby sa tak aj prezentovala. „Použitím vencov z biomateriálu pri príležitosti ich kladenia má mesto ďalšiu možnosť šetriť prírodu a ísť svojim občanom príkladom. Navyše vence z plastov pôsobia gýčovo a dehonestujú tak pamiatku, ktorej sa klaniame. Ekologický počin zo strany mesta bude pridanou hodnotou nielen priamo v rámci ochrany prírody, ale aj následne pri výchove a osvete. Konanie mesta v tomto smere môže inšpirovať občanov, inštitúcie, ale aj iné mestá. Oboznámenie širokej verejnosti o tejto zmene prostredníctvom tlačovej správy má ambíciu zvyšovať environmentálnu gramotnosť občanov,“ vyzdvihuje ďalšie pozitíva tohto návrhu žilinská poslankyňa.

MILIÓNY TON ODPADU
V tomto procese sa, samozrejme, podľa Ivety Martinkovej nesmie zabudnúť ani na zavedenie systému ekologickej likvidácie vencov nielen zberom bioodpadu na cintorínoch, ale aj pri pamätníkoch a mohylách. Len tak môže ísť mesto príkladom občanom a následne ich žiadať o iný prístup. Pri záverečnom hlasovaní poslanci svoju kolegyňu podporili a jej návrh schválili. „Nerozumela by som tomu, ak by tento návrh neschválili. Snáď sme všetci nastavení chrániť prírodu a pomáhať jej. Žilina sa hrdí titulom Zelené mesto a má ísť príkladom. Uznesenia mestského zastupiteľstva sú záväzné a neviem si predstaviť, že by sa neplnili,“ dodala k návrhu jeho predkladateľka.

Pre zaujímavosť: → z mestských cintorínov sa ročne odvezie až okolo 2 395 200 litrov odpadu.

Foto: Žilina-Gallery, Pixabay

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod