Žilinský Večerník

17. apríl 2024 | Rudolf
| -1°C

Zaujalo nás

Návrh na rozšírenie bikesharingu dopĺňa stanice aj bicykle

Na budúcotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva budú poslanci rozhodovať aj o návrhu na rozšírenie bikesharingu. Pribudnúť by mohli takmer tri desiatky staníc a dve stovky bicyklov.

28.11.2019 | 08:05

Do systému zdieľaných bicyklov, ktorý v Žiline funguje od marca tohto roku, sa ku koncu septembra zaregistrovalo takmer 22-tisíc užívateľov a počet prenájmov dosiahol číslo 232-tisíc. Rekordné štatistiky potvrdili, že o takýto spôsob alternatívnej dopravy je na území mesta záujem. Na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva preto ide návrh na to, aby sa rozšíril počet staníc aj bicyklov.

„Doterajšie skúsenosti hovoria o vysokej miere využívania verejných bicyklov, čo má priamy dopad na zvyšovanie úrovne mobility v meste. Vzhľadom na obrovský záujem o túto službu a na základe mnohých požiadaviek zo strany užívateľov, ako aj jednotlivých spoločností máme záujem o prípravu projektu, ktorým sa bikesharingový systém rozšíri aj do ostatných častí mesta, kde momentálne stanice absentujú,“ píše sa v oficiálnom návrhu.

DRUHÁ ETAPA
Zatiaľ čo dnes je pre Žilinčanov na celom území mesta k dispozícii dokopy 20 staníc so 120 bicyklami, návrh po schválení počíta s doplnením ďalších 26 staníc a približne 200 bicyklov. „V druhej etape máme záujem doplniť aj väčšinu mestských častí a ostatné chýbajúce miesta na sídliskách a tiež na železničnej stanici či univerzite,“ konštatuje návrh, podľa ktorého by mal byť bikesharing dostupný pre čo najväčší počet obyvateľov mesta či ľudí, ktorí do mesta dochádzajú.

„V súčasnosti prebieha projektová príprava na jednotlivé stanice v meste a následne po vypracovaní bude podaná žiadosť o nenávratný finančný príspevok na IROP. Predpokladaný termín realizácie a uvedenie do prevádzky je naplánované na koniec roka 2020.“

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod