Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Novela zákona o dani z príjmov ochudobní mestský rozpočet o státisíce eur

Pokles príjmov v pláne rozpočtu na budúci rok vo výške 1 747 000 eur očakáva mesto Žilina v súvislosti so zmenami zapríčinenými novelou zákona o dani z príjmov. Naviac mestu pribudli a naďalej pribúdajú ďalšie povinnosti, ktoré z rozpočtu odčerpajú viac financií, ako samospráva pôvodne plánovala

22.10.2019 | 17:00

„Spomalený rast dane z príjmov fyzických osôb znamená väčšie napätie v rozpočte, keďže musíme pokrývať zvýšené nároky najmä v mzdovej oblasti, pri čistení a údržbe komunikácií, v oblasti príspevkov neverejným poskytovateľom sociálnych služieb, v preplácaní rekreačných poukazov a podobne. Nemôžeme sa pritom spoľahnúť na výrazne vyšší výnos dane z príjmov fyzických osôb, ako to bolo v minulých rokoch. Príjmy z podielových daní by nemali medziročne poklesnúť, ale ich rast bude spomalený vplyvom noviel legislatívy a premietne sa do rozpočtových príjmov aj v nasledujúcich rokoch. V mnohých prípadoch budeme musieť pomalší rast príjmov kompenzovať inými opatreniami,“ uviedol primátor Peter Fiabáne.

V prípade nárastu minimálnej mzdy musí mesto počítať so zvyšovaním mzdových nákladov a v rozpočte na tento účel na budúci rok vyčleniť naviac o 1 909 000 eur.

Dopady prijímania zákonných noviel v parlamente majú zásadný vplyv na rozpočet mesta v tomto aj v nasledujúcich rokoch. Napríklad z dôvodu zastavenia exekúcií starších ako päť rokov príde mesto Žilina o takmer 142 000 eur. Celkovo ide o 2 248 exekúcií, ktoré spadajú do rozsahu nového zákona. Ďalších približne 489 000 eur predstavujú potencionálne výpadky príjmov pre mestské spoločnosti po prijatí tejto exekučnej novely.

PENIAZE AJ NA CHODNÍKY
Podľa novely zákona o pozemných komunikáciách, tzv. chodníkovej novely sa o obecné chodníky už nemusia starať ľudia z priľahlých domov, ale vlastníci alebo ich správcovia. Zmena zákona tak zvýšila nároky na samosprávy v oblasti údržby miestnych komunikácií. Mesto Žilina musí v rozpočte mesta na tento účel vyčleniť ďalších 320 000 eur.


Zabezpečenie rekreačných poukazov znamená pri plnom využití vo výdavkoch rozpočtu nárast o 185 000 eur.

Opatrenia v súvislosti s obedmi zadarmo pre deti v školských jedálňach znamenajú pre mesto navýšenie bežných výdavkov o cca 62 000 eur z dôvodu nárastu výdavkov na nových zamestnancov.

Mestu pribudli aj ďalšie povinnosti v oblasti sociálnych vecí. Legislatívne úpravy zaviedli povinnosť pre samosprávy kompenzovať finančný príspevok za sociálne služby aj v prípade neverejných poskytovateľov, ak si ich klient vyberie. Rozpočet mesta bude potrebné v dôsledku týchto opatrení navýšiť o ďalších približne 70 000 eur.

Po zarátaní všetkých dopadov zákonných úprav bude budúcoročný rozpočet mesta Žilina zaťažený celkovo o sumu 4 924 000 eur.

Autor: - r -

Zdroj: mesto Žilina

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod