Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Zaujalo nás

Nový vizuál vianočných trhov aj stredoveký dvor, také novinky chystá mesto Žilina na Vianoce

V Žiline sa zvianočnieva. Minulý týždeň mesto pristúpilo k výzdobe vianočného stromčeka na Mariánskom námestí a k montovaniu drevených stánkov, ktoré budú súčasťou veľmi obľúbených vianočných trhov. Mesto zároveň sľubuje, že tohtoročné Vianoce budú v Žiline iné ako tie predchádzajúce. Aké novinky si pre návštevníkov pripravilo?

13.11.2019 | 14:00

Vianočné trhy sa oficiálne začnú v Žiline už budúci týždeň, a to v sobotu 23. novembra. To bol primárny dôvod, prečo mesto ozdobilo vianočný stromček na Mariánskom námestí už minulý týždeň, čo sa mnohým obyvateľom zdalo priskoro.

„Kvôli postaveným stánkom by už neskôr nebolo možné na inštaláciu vianočného stromčeka využiť mechanizmy,“ okomentoval aktivitu v súvislosti s prípravou na najkrajšie sviatky roka hovorca Žiliny Vladimír Miškovčík.


Na Mariánskom námestí začali minulý týždeň aj s montovaním drevených stánkov, ktoré budú súčasťou Vianočného mestečka. Dokopy bude na „Štvorcovom“ námestí umiestnených 10 stánkov s občerstvením, 14 remeselných a 6 stánkov s potravinovým tovarom. Na Hlinkovom námestí budú dva stánky s občerstvením. Ak ste v týchto dňoch prechádzali cez Mariánske námestie, určite ste si všimli, že stánky sú na námestí usporiadané inak ako po minulé roky.

SEDLIACKY DVOR SO ŽIVÝMI ZVIERATKAMI
„Jednou z noviniek je vizuál vianočného mestečka. Priestor pre návštevníkov sa rozšíri a súčasťou mestečka bude aj obrovská vianočná guľa, v ktorej sa návštevníci trhov radi fotografujú. Ozdobou Mariánskeho námestia budú aj vianočný stromček a drevený betlehem. Návštevníci trhov tu nájdu rôznorodú vianočnú výzdobu, napríklad sobiu rodinku na Námestí Andreja Hlinku, svetelné vločky, anjelov, prevesy a mnoho iného. Pripravenú máme aj ukážku zo života na stredovekom sedliackom dvore s prezentáciou stredovekých remesiel so živými zvieratami. Sedliacky dvor môžu navštíviť rodičia s deťmi počas dvoch dní, od 21. do 22. decembra. Veríme, že sa nám podarí spríjemniť vianočnú atmosféru aj spojením mesta s dedinou a prírodou,“ prezradil k tohtoročným vianočným novinkám hovorca mesta.

Zároveň dodal, že mesto investovalo aj do kúpy novej vianočnej výzdoby, a to v hodnote 28-tisíc eur. Súčasťou trhov bude aj kultúrny program. Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenie kapely Homosapiens, folklórnych súborov a speváckych zborov. Deti poteší divadielko Kapor na scéne. Tradičné trhy otvorí v sobotu 23. novembra primátor mesta.

Vianočné mestečko bude mať tento rok nový vizuál.

Sobia rodinka na Hlinkovom námestí.

Obľúbená vianočná guľa obrích rozmerov.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod