Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 0°C

Spravodajstvo

O župné voľby bol v regióne slabý záujem

Členovia volebnej komisie sa zhodli, že o minuloročné voľby do parlamentu sa ľudia viac zaujímali. Nižšiu účasť si vysvetľujú aj daždivým počasím.

11.11.2013 | 12:41

VARÍN. KOTRČINÁ LÚČKA. DIVINKA. LIETAVA. Vo Varíne mali voľby do orgánov samosprávnych krajov pokojný priebeh. Obyvatelia mohli svoje hlasy odovzdávať v troch volebných okrskoch. Na obecnom úrade mali do siedmej hodiny večer okolo dvadsaťpäťpercentnú účasť. „Ľudia prichádzali najmä okolo obeda a teraz podvečer. Na naše prekvapenie chodili starí i mladí,“ prezradila predsedníčka volebnej komisie Anna Hodoňová. Sedemčlenná volebná komisia si krátila čas najmä rozprávaním sa. Samozrejme, ak mali voliči akékoľvek otázky, radi im na ne zodpovedali. Tých ale nebolo veľa. Ako sa spoločne zhodli, voliči boli o tohtoročných voľbách dostatočne informovaní.

O výsledku župných volieb mohlo v Kotrčinej Lúčke rozhodnúť 352 oprávnených voličov. Do siedmej hodiny večer ich však prišlo odvoliť len okolo šesťdesiat (17,8 %). „Počas parlamentných volieb bol záujem voličov väčší,“ konštatuje predsedníčka volebnej komisie Emília Tulcová. Aj napriek nízkej účasti boli voľby v obci bezproblémové. Voliči boli podľa komisie príjemní a informovaní. „Niektorí sa len uisťovali v tom, koľko kandidátov na poslancov môžu zakrúžkovať, iní  vedeli,“ rozpráva predsedníčka. V čase našej návštevy vládla vo volebnej miestnosti dobrá atmosféra. Na stoloch rozvoniaval zázvorový čaj a káva. Ako sme sa dozvedeli, vraj už štvrtá v ten deň. Hluché miesta si šesťčlenná komisia krátila vtipmi a výmenou receptov.

V Divinke bol do ôsmej hodiny večer záujem o voľby rovnaký ako v Kotrčinej Lúčke. Zo 421 oprávnených voličov prišlo dovtedy odvoliť len okolo 17 percent. Volebná komisia však takúto účasť viac–menej očakávala. Zo svojich skúseností vie, že ľudia majú o takéto voľby menší záujem a že niektorí si to nechávajú aj na poslednú chvíľu. „Samozrejme, očakávame, že prídu voliť aj tesne pred desiatou,“ zhodnotila predsedníčka komisie Eva Masárová. Aj tu mali voľby ničím nerušený priebeh. Voliť prichádzali najmä starší ľudia či celé rodiny. Priebeh volieb spestril komisii len príchod príslušníkov polície, ktorí prišli skontrolovať, či je všetko v poriadku.

V Lietave prišlo do ôsmej hodiny večer k volebnej urne, umiestnenej na obecnom úrade, necelých 15 percent z 996 oprávnených voličov. Podľa komisie slabý záujem o sobotňajšie voľby ovplyvnilo aj počasie. Ako všade v regióne, i tu celý deň pršalo. „Prichádzajúci voliči sú príjemní. Komunikujeme spolu. Vedia, ako voliť. Tí, čo nie, sa pýtajú,“ zhodnotila priebeh volieb predsedníčka volebnej komisie Adriana Súľovská.

Michala Stehlíková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod