Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 8°C

Spravodajstvo

Obce v regióne bez 4G internetu väčšina operátorov pokryť neplánuje

So 4G internetom v mobile obyvatelia Paštinej Závady či Ovčiarska zatiaľ rátať nemôžu. Ani jeden z mobilných operátorov sa totiž nechystá rozšíriť pokrytie mobilným internetom na tieto dve obce, kde je najslabšia sieť v celom žilinskom regióne.

27.03.2021 | 17:22

O tejto skutočnosti sme sa boli sami presvedčiť. V obci Ovčiarsko je v niektorých častiach hlavne pri konci obce smerom na Dolný Hričov internetové pokrytie minimálne, priam žiadne. Pomyselné písmeno E, ktoré symbolizuje slabú sieť Edge, sa na vašom telefóne bude objavovať príliš často. „Pokrytie konkrétnych obcí je otázkou investičných zámerov jednotlivých operátorov,“ vysvetlil hovorca regulačného úradu Roman Vavro. Tí sú pri rozširovaní pokrytia motivovaní najmä konkurenčným bojom a ekonomickou výhodnosťou. „Vzhľadom na geografickú členitosť a nehomogénne osídlenie je stopercentné pokrytie územia ťažko realizovateľným cieľom,“ reagovala hovorkyňa O2 Slovakia Tereza Molnár. „Momentálne nie je pokrytie týchto obcí 4G signálom v pláne,“ doplnil hovorca spoločnosti Telekom Michal Korec.

Väčšina obcí v žilinskom regióne má už dnes pokrytie 4G internetom od všetkých operátorov, no niektoré sídla pokrýva len jeden alebo dvaja operátori. To je pre obyvateľov často nevýhodné, keďže viacero konkurenčných operátorov by zabezpečilo výhodnejšie ceny služieb. Napríklad v Stráži a Dolnej Tižine doteraz mali 4G internet len zákazníci Telekomu a O2. Ako však ozrejmila hovorkyňa Orange Slovensko Alexandra Piskunová, od nového roka tam pokrytie spustí aj Orange. Najväčšie problémy so 4G pokrytím má operátor 4ka, pretože rýchly internet v mobile zaručuje len v mestách a niektorých väčších obciach. Napriek nekompletnému pokrytiu 4G sieťou sa operátori dnes sústredia najmä na prípravu budovania výkonnejšej 5G siete na frekvencii 700 MHz. Z ich záväzkov voči štátu vyplýva, že do konca roka 2025 bude mať 5G internet k dispozícii 95 % Žilinčanov. O dva roky neskôr by malo mať pokrytie aj minimálne 70 % obyvateľov mimo krajských miest.

 

Autor: - r -

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod