Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 0°C

Spravodajstvo

Objavili sme stratenú pozorovateľňu

O tom, že sa v Žiline zachovali dve vojenské pozorovateľne, sme vás už na stránkach Žilinského večerníka informovali. Pred pár dňami sa nám ale potvrdila existencia tretej, ktorá sa nachádza na Dubni. Žilina je tak v počte zachovaných pozorovateľní na Slovensku na druhom mieste.

06.11.2013 | 15:48

ŽILINA. O pozorovateľni umiestnenej v Kysuckej vrchovine nás informoval odborník na vojenské objekty Matúš Sládok, ktorého na to upozornil jeho kolega z  Česka Jiří Doupal. Poskytol mu fotografiu, z ktorej je zrejmé, že pozorovateľňa, ktorá mala už dávno zaniknúť, dodnes na Dubni stojí. Prečo sa na ňu zabudlo? „Pohltila ju vegetácia a nachádza sa mimo frekventovaných chodníkov a ciest. K tomu je u nás povedomie o týchto objektoch omnoho menšie ako v Česku,“ vysvetľuje si nevedomosť ľudí Matúš Sládok.

Kedysi sa z nej naskytoval strategický výhľad na podstatnú časť mesta. „Pozorovateľňa na Dubni vykazuje určitú podobnosť s pozorovateľňou na dome na Námestí požiarnikov – polygonálna dispozícia, vysunutá hrubá strecha a dvojstupňové priezory. Je veľmi pravdepodobné, že oba objekty projektovala jedna osoba alebo nezávisle od seba viacero osôb inšpirovaných jedným projektom,“ rozpráva Matúš Sládok.

Podľa odborníka je prítomnosť strešnej a terénnej pozorovateľne s takouto dispozíciou na pôde jedného mesta zatiaľ unikátom na území Slovenska. Žilina je výnimočná aj ich počtom. „U nás sa okrem Bratislavy nepotvrdila existencia viac ako dvoch zachovaných pozorovateľní, i keď vo veľkých a dôležitých mestách ich bývalo niekoľko. Žilina na tak stala mestom s druhým najväčším počtom pozorovateľní. V hlavnom meste je ich známych zatiaľ štrnásť, ale nie všetky sa dodnes zachovali,“ dodáva.

Pre zopakovanie: Civilno--obranné a vojenské pozorovateľne sa stavali najmä v 40. a 50. rokoch minulého storočia. Slúžili civilnej obrane alebo armáde na sledovanie premávky, hlásenie o zasiahnutých objektoch, požiaroch a na koordináciu ozbrojených a záchranných zložiek. Boli skromne zariadené a v stenách mali úzke priezory. V Žiline sa v súčasnosti okrem pozorovateľni na Dubni a na Námestí požiarnikov nachádza jedna aj na budove mestského divadla.

Okrem týchto objektov sa v Žiline zachovali aj zvyšky betónových protitankových zátarasov z 2. svetovej vojny. Boli súčasťou najväčšej a najsilnejšej obrannej línie počas druhej svetovej vojny na Slovensku, ktorá sa tiahla od Jadranu až k Baltu.

Michala Stehlíková
Snímka www.geocaching.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod