Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Z regiónu

Obľúbené malofatranské podniky otvorené: pochúťky ponúkajú cez výdajné okienko

Počasie už pár týždňov praje jarnej turistike a v súčasnej dobe ľudia utekajú do prírody častejšie než zvyčajne. Príroda, slnko a čerstvý vzduch sú vraj dobrou prevenciou proti koronavírusu. Turisti sa už opäť môžu odmeniť za horský výstup dobrou kapustnicou alebo čapovaným pivom. Horské chaty v Malej Fatre otvorili svoje výdajné okienka a predávajú obľúbené pochúťky.

09.05.2020 | 10:40

MALÁ FATRA. Keďže rekonštrukcia Chaty pod Chlebom je kvôli ďalším posudkom pozastavená a vláda v súčinnosti s Hlavným hygienikom SR povolili reštauračným zariadeniam výdaj jedla cez okienko, chatári sa s vervou pustili do varenia. Turisti, ktorí sa vyberú na návštevu Malej Fatry, sa tak môžu občerstviť na priestranstve pri obľúbenej chate s výhľadom na vrch Chleb. 

Ako uvádzajú chatári Janka a Drahoš, po tohtoročnej slabej zime prišla jar v znamení korony.  „Je to smutná jar, chata je opustená, prázdna, kde tu sa ukáže človek. Všetci dodržujeme prísne opatrenia kvôli vírusu, pretože všetci máme tak trochu strach. Ale my veríme, že slnko, čerstvý vzduch a hory sú najlepším prostriedkom v boji za lepšiu imunitu, za lepšiu myseľ a za menej vírusov. Preto je naša chata stále otvorená pre všetkých, ktorí majú podobný názor - síce v obmedzenom režime, ale žijeme a fungujeme. Ubytovať sa nedá a budova chaty je zatvorená, ale cez okienko dostanete všetko to dobré, na čo ste boli zvyknutí - pivko, sýte polievky, husté guľáše. Pred chatou je miesta dosť, a tak má každý svoj vlastný priestor,” objasňujú situáciu. „Budeme radi, keď prídete a podporíte nás. Pre všetkých sú tieto časy ťažké,” dodávajú chatári.

Výdaj jedla a nápojov sprevádzajú prísne hygienické pravidlá. Obsluha musí mať na tvári rúška a na rukách latexové rukavice. Rovnako by sa mal rúškom chrániť kupujúci. Čapované nápoje sa majú podávať v jednorazových plastových pohároch. Na priestranstve, kde sa môžu vyhladnutí a vysmädnutí turisti zložiť, by mali dodržiavať príslušný odstup.

Žilinčan Juraj Kačko, ktorý si na hrebeň Malej Fatry vyšliapal od stanice kabínkovej lanovky z Vrátnej doliny a odtiaľ zišiel na Chatu pod Chlebom, potvrdil, že ľudia sú disciplinovaní. „Všetci mali rúška alebo buffky a zachovávali si odstup. Bolo nás tu do desať menších skupiniek alebo jednotlivci. Bola však dobrá nálada, napriek tomu, že sa museli dodržiavať opatrenia. Všetci boli evidentne radi, že trávia čas v prírode a nie sú zavretí doma v byte. Najlepšia kapustnica v okolí a pivko k tomu bol len príjemný bonus,” hovorí turista, ktorý prišiel podporiť svoj obľúbený malofatranský podnik.  

Na Chatu pod Chlebom sa dá prísť z dvoch smerov - od Terchovej alebo z martinskej strany.

Prvomájovému výstupu neprialo počasie

Chata pod Suchým prvého mája už tradične ožíva najmä cyklistami. Keďže prvý piatok v mesiaci sprevádzal dážď, účasť nebola až taká hojná ako po minulé roky. Pravdepodobne ju ovplyvnilo aj stále prevládajúce riziko šírena koronavírusu. Napriek tomu má aj táto chata otvorené svoje výdajné okienko a návštevníci sa tak môžu tešiť z obľúbeného jelenieho guľášu, kapustnice či tvarohovo-ovocných guliek.

Michal Tichý: „Prišli sme na bicykli iba dvaja a v tom čase tu nebol nikto. Zaslúžené pivko však dobre padlo.“

Peter Čečko:  „Každý rok na prvého mája robíme cyklovýstup na Chatu pod Suchým. Hoci je tento rok situácia, aká je a ani počasie moc neprialo, napriek tomu sme sa rozhodli zachovať túto tradíciu. Hore sme išli v menšej skupine, maximálne po dvoch a s rúškami. Potom sa to ale aj tak roztrúsilo, keďže každý má iné tempo. Na chate sme sa len rýchlo osviežili, lebo začalo pršať. Oceňujeme, že chatári v tejto dobe nerezignovali a sú tu pre ľudí. Na lúke pri chate je dostatok priestoru na to, aby si každý našiel miestečko pre seba v dostatočnej vzdialenosti a vychutnal si pivečko.”

Aj na Chate pod Suchým dodržiavajú výdaj jedla a nápojov s ochrannými pomôckami. Ubytovanie je momentálne pozastavené.

Otvorené aj pod Grúňom

Chata na Grúni takisto funguje cez výdajné okienko. Podávajú nápoje aj jedlo.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod