Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Spravodajstvo

Okolo kontajnerov na šatstvo sa tvorí neporiadok  

V meste je umiestnených 92 kontajnerov na šatstvo. Pomerne častým javom je aj neporiadok v ich okolí. S týmto problémom nás oslovila aj nespokojná obyvateľka z mestskej časti Považský Chlmec.  

26.10.2021 | 17:41

 

 

Našu redakciu oslovila nespokojná obyvateľka mestskej časti Považský Chlmec, ktorá je pravidelným svedkom neporiadku pri kontajneroch na šatstvo. „Obraciam sa na vás s požiadavkou, aby ste sa prišli pozrieť, ako to vyzerá pri zbernom kontajnery na šatstvo pri Kultúrnom dome,“ napísala na úvod miestna s tým, že si nepreje byť menovaná.

Situácia sa podľa nej na tomto mieste opakuje. „Neviem koho je to chyba, že šatstvo  sa neodváža, ale treba skritizovať aj obyvateľov, ako to tam vyzerá. Keď vidia, že sa neodváža, tak nech to tam nevyhadzujú. Šatstvo je  rozhádzané všade. Kto to robí, tak to sa nedá povedať, nakoľko tam prídu aj cudzí ľudia na autách, nie miestni, a vyhadzujú smeti, odpad a podobne aj šatstvo. Záleží mi na tom, aby priestor okolo kontajnerov nebol plný myší a podobne,“ doplnila rozhorčená.

Na miesto sme okamžite vyrazili, ale zistili sme, že kontajnery boli v ten deň riadne vyprázdnené a okolie bolo čisté. Podobná situácia sa stala aj na Ulici Republiky. „Je to pomerne častý jav, že okolo kontajnerov sú šaty, alebo trčia z otvoru, akoby sa ich niekto snažil z tade nasilu vybrať. Je to len o ľuďoch, nemyslím si, že je to chyba spoločnosti, ktorá ich prevádzkuje. Keď tam niekto veci len tak odhodí, tak sa tam samozrejme tvorí neporiadok,“ povedal Jozef, ktorý býva v centre mesta.

Kontajnery prevádzkuje firma TextilEco, a.s. a to formou nájmu. „Vyprázdňuje ich priamo firma a minimálna frekvencia vývozu je jedenkrát za 14 dní. Za miesto platia nájom 782 eur mesačne za všetky kontajnery v meste,“ povedala Alžbeta Kadlubcová, referent odpadového hospodárstva a poľnohospodárstva mesta Žilina. V Žiline nájdeme 92 kusov podobných kontajnerov. Pre mesto je výhodou aj to, že šatstvo nemusí ďalej riešiť, skladovať a triediť. „Okrem nájmu má mesto úžitok aj v znižovaní zmesových komunálnych odpadov,“ doplnila.

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod