Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Spravodajstvo

Oprava zastávok: obnovia ich päť, jedna pribudne

V Žiline pokračujú v rekonštrukcii zastávok mestskej hromadnej dopravy. Ďalšia etapa sa začala v apríli.

22.04.2021 | 08:12

ŽILINA. Mesto obnoví ďalších päť existujúcich zastávok, a to na Komenského ulici v smere na Hliny, na Ulici Mateja Bela v smere na Hájik aj do centra mesta a na Ulici Pod hájom v smere na Žilinskú univerzitu i do centra mesta. Nová zastávka bude na sídlisku Hájik na Hôreckej ceste. Investície za približne 360-tisíc eur zafinancuje samospráva z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

 

„Počas rekonštrukčných prác sa kompletne vymení podložie zastávkového zálivu, na ktorom vozidlo stojí počas státia na zastávke. Súčasný nerovný a hrboľatý povrch so zvlneným asfaltom, vypadanými kockami či dlažbou znižuje kvalitu prepravy cestujúcich a je možným zdrojom zranení. Navrhnuté úpravy zastávok mestskej hromadnej dopravy zahŕňajú aj debarierizačné opatrenia pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Súčasťou zmodernizovaných zastávok bude aj automat na cestovné lístky, prístrešok, lavička a odpadkový kôš,“ špecifikovala radnica.

 

Farebná zmena

 

Novou skutočnosťou je, že oproti minulosti bude zmenená farba konštrukcie prístrešku zastávok. Ako podotýka mesto, na základe návrhu Útvaru hlavného architekta to bude neutrálna antracitová. Oprava zastávok potrvá približne deväť mesiacov. „Hoci bola zmluva s realizátorom prác podpísaná už v minulom roku, rekonštrukcia zastávok bola doteraz prerušená v dôsledku zimných mesiacov,“ doplnila radnica.

 

Obnova žilinských zastávok je rozdelená do viacerých etáp. Prvá z nich sa začala ešte v roku 2018, zrekonštruovali vtedy 26 zastávok MHD. „V tretej fáze projektu rekonštrukcie počíta samospráva s opravou ďalších 16 zastávok, ktoré sú z hľadiska majetkovo-právnych vzťahov bezproblémové. Celkové oprávnené výdavky projektu sú dnes odhadované na približne 1,5 milióna eur, mesto by sa malo spolupodieľať sumou zhruba 76-tisíc eur. V poslednej štvrtej fáze sa obnovia dve zastávky v centre a širšom centre za viac ako 170-tisíc eur. Dovedna by sa tak v Žiline malo obnoviť až 50 zastávok mestskej hromadnej dopravy.“

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod