Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

20. október 2018 | Vendelín

Zdravie a životný štýl

Otravu hubami môže zapríčiniť aj nesprávne skladovanie

Ideálne počasie pre rast húb láka v týchto dňoch do prírody tisíce Slovákov. Huby sú obľúbené najmä kvôli ich jedinečným aromatickým a chuťovým vlastnostiam. Na jednej strane majú nízku energetickú hodnotu, no na druhej sú bohaté na výživné hodnoty. Slabé vedomosti „sviatočných“ hubárov každoročne predstavujú veľké riziko a môžu spôsobiť nie veľmi príjemné, ba až tragické zakončenie hubárskej sezóny.

20.09.2018 | 10:27

Dôležitý zdroj výživových látok

V našich lesoch rastie približne šesťtisíc druhov húb, pričom jedlých a chuťovo výborných je ich približne len stopäťdesiat. Huby obsahujú látky, ktoré ľudský organizmus nevyhnutne potrebuje pre svoju činnosť, akými sú napríklad bielkoviny, aminokyseliny, vitamíny, základné minerálie, cukry alebo tuky. Okrem vedecky dokázaných pozitívnych účinkov na imunitu či protirakovinových účinkov však predstavujú pre neskúsených hubárov značné nebezpečenstvo v podobe otravy.

Pozor na nesprávne skladovanie

Otrava hubami patrí medzi najnebezpečnejšie akútne otravy. Nebezpečnými však nie sú iba jedovaté huby, ale aj nesprávne spracovanie či skladovanie húb. „Otráviť sa môžeme napríklad starými a nahnitými hubami, ktoré boli napadnuté nižšími cudzopasnými hubami. Riziko predstavuje aj nesprávne skladovanie húb,“ hovorí hlavný lekár Falck Záchranná MUDr. Volodymyr Kizyma, MBA. Podľa štatistík je na Slovensku hospitalizovaných každý rok okolo 100 až 120 pacientov s otravou hubami, pričom u 3 až 4 je otrava príčinou úmrtia.

Najnebezpečnejšia je stále muchotrávka zelená

Muchotrávka zelená, lat. Amanita phalloides, spôsobuje otravu, ktorá má vysokú a závažnú mortalitu. Hoci sa od 80. rokov vďaka novozavedeným liečebným postupom znížila úmrtnosť pod 20 %, prípady otravy touto hubou sa vyskytujú aj naďalej. Ľudia si najčastejšie mýlia jedovatú muchotrávku zelenú s bedľami či šampiónmi. Medzi ďalšie jedovaté druhy muchotrávok patria aj: Muchotrávka končistá, Muchotrávka biela, Muchotrávka tigrovaná a Muchotrávka kráľovská.

Prvá pomoc pri otrave hubami

Otrava hubami sa prejavuje najmä bolesťou brucha, nevoľnosťou, pocitom na zvracanie až zvracaním, hnačkami, kŕčmi, malátnosťou alebo potením. V rámci prvej pomoci je dôležité vyvolať zvracanie, zaistiť zvyšky jedla alebo zvratkov na analýzu a zariadiť prevoz do nemocnice. „Pri podozrení na otravu hubami je potrebné zaistiť všetok dostupný materiál ako napríklad odrezky z húb, obsah žalúdka, zvratky, stolica, aby sa z týchto vzoriek dal určiť pôvodca otravy,“ doplnil hlavný lekár Falck Záchranná MUDr. Volodymyr Kizyma, MBA. Najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi po 12 a viac hodinách po požití húb.

Zdroj: Mgr. Katarína Načiniaková, Falck Emergency a.s.

Foto: Ilustračná

Horúce kreslo
DNES ZAJTRA PONDELOK
10 °C
10 °C
7 °C
zilinskyvecernik_monitor_prod