Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Spravodajstvo

Oxymetre odovzdali do ambulancií

Ambulantní lekári pri nedávnom osobnom stretnutí s prezidentkou informovali, že by im v starostlivosti o covidových pacientov významne pomohli pulzné oxymetre, ako kľúčová pomôcka pri domácej liečbe koronavírusu.

15.04.2021 | 10:05

Oxymeter pomôže lekárom aj pacientom správne identifikovať čas, kedy už domáca liečba nestačí a je potrebný prevoz pacienta do nemocnice. Viaceré spoločnosti na prosbu prezidentky Zuzany Čaputovej veľmi promptne zareagovali a spoločne darovali 3100 kvalitných a certifikovaných pulzných oxymetrov, ktoré budú k dispozícii všeobecným lekárom, najmä v oblastiach Trenčianskeho, Žilinského, Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja.

„Zamerali sme sa najmä na regióny s najvyšším podielom ľudí v slabej sociálnej situácii, ktorí si jednoducho takúto pomôcku nemajú za čo kúpiť ani od koho požičať. Oxymetre budú v najbližších dňoch a týždňoch doručené vyšším územným celkom a tie následne zabezpečia ich distribúciu lekárom,“ uviedla prezidentka počas stretnutia ešte 22. marca.

Počas minulého týždňa sa v Žilinskom kraji naplno rozbehla distribúcia tejto pomôcky. „Prístroj ponúkne lekár svojim pacientom, ktorým bol diagnostikovaný COVID-19 so sťaženým priebehom a pomôže im monitorovať vážnosť zdravotného stavu. Veríme, že lekár zachytí veľmi skoro zhoršenie zdravotného stavu a poskytne tak rýchlo adekvátnu liečbu. Bude väčší predpoklad, že pacient vyzdravie doma a nebude potrebovať nemocničnú starostlivosť,“ uviedol odbor zdravotníctva na svojom webe.

 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod