Žilinský Večerník

17. máj 2024 | Gizela
| 7°C

Šport

Parahokejisti odišli do Kanady bojovať o svoje sny: Jasným cieľom na majstrovstvách sveta je záchrana

Slovenskí parahokejisti odcestovali do dejiska tohtoročného šampionátu na linke Viedeň – Frankfurt- Calgary utorok 30. apríla v dobrej nálade. V ďalekom kanadskom meste ich čaká tuhý boj o udržanie sa medzi svetovou elitou, no rozhodne chcú sa pobiť o dobrý výsledok a na rodnú hruď sa vrátiť so splneným cieľom.

02.05.2024 | 17:11

POTREBNÁ MOTIVÁCIA

Po dvoch mesiacoch príprav od posledného turnaja v Taliansku odišli Slováci bojovať za splneným svojho sna. Ten je zachrániť sa v A kategórii aj pre ďalší ročník. Generálny manažér reprezentácie Miroslav Dráb (44) vie, že tento cieľ má už teraz reálne kontúry.  „Dole idú dve mužstvá, my si to rozdáme s Talianmi, Japonskom a Južnou Kóreou. Všetko to budú tesné zápasy, rozhodnú detaily a naša túžba uspieť.“ V Kanade sa okrem domáceho výberu predstavia Američania, Číňania, Česi a spomínané štyri celky. Slováci veria, že sa udržia, aby mohol parahokej napredovať. Síce malými, no postupnými krokmi. „Mali sme dva dni s reprezentáciu do 18 rokov v Piešťanoch, čo bol neskutočne motivujúci proces pre oba tímy. Tréningovo sme splnili všetko, účasť bola stopercentná a trénovali s nami aj tí, čo nejdú do Kanady, čo len dokresľuje silu kolektívu. Tešíme sa, lebo sme sa vrátili medzi top osem tímov na svete,“ dodal Dráb.


 

HRDOSŤ NA KAŽDOM KROKU

Slováci budú mať v základnej skupine náročných súperov, no vedia už teraz, že boje o záchranu budú pre nich mimoriadne náročné. „Američania sú najlepším tímom na svete, Čína patrí do prvej štvorky a máme tam Južnú Kóreu. Tímy na treťom a štvrtom mieste sa stretnú v nadstavbe o záchranu, celé to bude o zdravotnom stave, fyzickej pripravenosti a spomínanej túžbe. Rovnako máme dobre natrénované a s každým z týchto tímov vieme odohrať vyrovnanú partiu, preto chceme mať na svojej strane potrebné detaily a športové šťastie,“ zaželal si Miroslav Dráb, ktorého sme mierne podpichli či má pre svojich zverencov v prípade úspechu nachystané nejaké prekvapenie. „Nielen ja vidím tú najväčšiu zbraň v kolektíve, lebo chalani si to idú celé užiť. Nepotrebujeme žiadnu vonkajšiu motiváciu, lebo hráči chcú byť inšpiráciou pre ostatných, aby napriek svojim hendikepom mali túžbu a chuť športovať.  My sme hrdí, že si oblečieme národné dres a v tomto smere hrdosti sme viedli aj prípravu.“


 

 

Do Calgary odišla táto nominácia:

Brankári: Eduard Lepáček, Miroslav Pastucha.

Hráči: Slavomír Ferenčík, Erik Fojtík, Michal Hlinka, Martin Joppa, Marián Ligda, Miroslav Stašák, Miloš Večerek, Dávid Korman, Róbert Turic.

Realizačný tím: Hlavný tréner – Ivan Hricko, tréner brankárov – Dávid Poburíni, kustód – Andrej Granatier, masérka – Zuzana Kršáková, gymnastická trénerka – Veronika Ondečková, generálny manažér – Miroslav Dráb.


 

 

Program Slovákov v skupine:

Sobota 4. mája od 20.00 SEČ Slovensko – USA

Nedeľa 5. mája od 20.00 SEČ Slovensko – Čína

Utorok 7. mája od 20.00 SEČ Slovensko – Južná Kórea

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív M.D.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod