Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 5°C

Zaujalo nás

Pečenie vianočných oblátok je tradíciou, ktorú dnes poznajú aj za oceánom

Kedysi sa piekli vo veľkom, no dnes je ich výrobcov podstatne menej. Pečeniu tradičných vianočných oblátok sa dlhé roky venuje aj rodina pani Marcely. Tá nám krátko pred Vianocami prezradila aj to, čo ste o ich vzniku či výrobe možno doposiaľ nevedeli.

23.12.2017 | 10:00

„Oblátky mali v minulosti náboženský motív,“ začína svoje pútavé rozprávanie Marcela z Kysúc. Tento motív si oblátky zachovali dodnes, vianočné sviatky či štedrú večeru si bez tradičného chrumkavého pokrmu nevie predstaviť množstvo slovenských rodín ešte ani dnes. „V našej dedine piekol v minulosti oblátky učiteľ, ktorý bol zároveň aj organistom. Nakúpil múku a keďže v tom čase bola v každom dome krava a hydina, ženičky z dediny mu zas priniesli mlieko a vajcia,“ hovorí. V porovnaní s dneškom panovala podľa nej medzi ľuďmi súdržnosť, ktorú však už dnes príliš nepoznáme. Učiteľovi a jeho manželke tieto ženy pomáhali veľmi rady, pomoc pri pečení oblátok brali napríklad ako páranie peria. Vzájomná výpomoc bola vtedy podľa jej slov akousi samozrejmosťou. Starostlivo upečené oblátky si potom od nich kupovala celá dedina. „V 50. rokoch minulého storočia sa začalo obdobie prenasledovania a utláčania cirkvi, oblátky okrem toho, že mali náboženský motív a symbolizovali hostiu, boli pre komunistickú stranu nežiaduce. Nevedeli zniesť, že ich v tom čase piekol učiteľ ako štátny zamestnanec. Piecť oblátky napokon začali organisti, a takýmto spôsobom sa k tomu dostala aj moja rodina,“ vysvetľuje Marcela. Priznáva, že pečenie sa v ich rodine traduje. Predtým, ako sa vzali jej rodičia, oblátky piekli otcovi rodičia a sestry.

Kúpili toľko oblátok, koľko bolo členov v domácnosti

„Oblátky sa piekli v malej pivničke, v kliešťach a na otvorenom ohni na vstavanej peci, z ktorej sa najskôr vybrala platňa. Každý, kto si ich potom prišiel kúpiť, priniesol so sebou na zabalenie aj kúsok papiera,“ hovorí. Ľudia si však podľa nej kúpili len toľko oblátok, koľko bolo členov v domácnosti. Oddelene sa piekli a predávali aj oblátky, ktoré boli určené pre dobytok. Tie boli z menej kvalitnej múky. Oblátky zabalené do chleba dal každý gazda pred večerou aj zvieratám do maštale.

Náboženský motív stále pretrváva

Ako uvádza pani Marcela, v súčasností pečú vianočné oblátky na elektrických kliešťach. „Oblátky majú, samozrejme, stále náboženský motív. Cesto sa vyrába z mlieka, hladkej múky, vajíčok a oleja. Vymieša sa na hladké, trochu redšie palacinkové cesto a lyžicou sa nalieva na horúcu formu, pritlačí sa vrchnou časťou klieští a počká sa, kým sa upečie,“ opisuje proces výroby. Kým niekde je podľa jej slov zvykom, že oblátky sa vyrábajú v okrúhlom tvare, u nich na Kysuciach sa oblátky ostrihávajú do oválneho tvaru. V porovnaní s minulosťou je rozdiel napríklad aj v tom, že dnes sa vyrábajú aj s rôznymi príchuťami. „Trochu sme sa zmodernizovali a prispôsobili dobe. Oblátky pečieme aj škoricové či orechové, do ktorých sa vrátane škorice a orechov pridáva aj cukor. Takéto sladké oblátky sa však zvyknú na platni lepiť, preto ich musíme potierať včelím voskom,“ vysvetľuje.

Pochutnávajú si na nich aj za oceánom

Pani Marcela priznáva, že ich oblátky sa vďaka známym dostali aj mimo Slovenska a na chuť im prichádzajú dokonca aj v Anglicku, Írsku, Nemecku, Amerike a Kanade. „Teší nás, že aj vďaka našim oblátkam sa zachováva jedna z vianočných tradícií. Ako som už spomenula, pečenie oblátok je v našej rodine tradíciou, v ktorej verím, že budú pokračovať aj naše deti,“ dodáva na záver.

Foto: Ilustračná

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod