Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Šport

Peter Durmis bije na poplach: Hokeju pomôže odpredaj, no hrozí likvidácia

Úplný zánik žilinského hokeja? Táto otázka sa vynára v hlavách viacerých fanúšikov žilinského hokeja po medializovaných informáciách vedenia klubu o možnosti likvidácie MsHK do 30. 6. 2020. Nekonečnú hokejovú telenovelu musia ukončiť na najbližšom mestskom zastupiteľstve 11. mája.

09.05.2020 | 13:12

Žilinskú hokejovú verejnosť znepokojili správy o snahe zlikvidovať klub, o ktorej hovoril predseda predstavenstva MsHK Žilina Peter Durmis v rozhovore pre hokejportal.sk. „11. mája sa uskutoční mestské zastupiteľstvo, ale mám aj informáciu, že niektorí poslanci by nemuseli hlasovať za odpredaj klubu. A to aj napriek tomu, že by to znamenalo pre Žilinu likvidáciu k 30. 6. 2020,“ povedal pre spomínaný portál.

 

PRACOVALI NA OZDRAVENÍ

Peter Durmis pre Žilinský večerník vysvetlil fungovanie klubu počas tejto sezóny i viacero možných alternatív, ktoré môžu nastať. „Po dlhých rokoch nekoncepčného vedenia hokeja, vytváraní dlžôb , uprednostňovania cudzích hráčov a trénerov dospel mestský hokejový klub až na pokraj zániku. Klub bol zadlžený, odpredaj pánovi Černákovi bol neúspešný a 5 dní pred začiatkom sezóny 2019/2020 mestské zastupiteľstvo rozhodlo za prísnych podmienok o podmienečnom pokračovaní fungovania. Toto fungovanie bolo naviazané na podmienku pre vedenie MsHk zohnať sponzorské plnenie v minimálnej výške 100 000 eur,“ ozrejmil chaotické začiatky pred sezónou. „Napriek oneskorenému začiatku sezóny sme uprednostnili domácich hráčov z nich 15 juniorov, celú sezónu sme vyrovnávali pohľadávky a pracovali na ozdravení klubu, aby bolo možné nájsť po konci sezóny strategického partnera,“ pokračoval. Žilinčania ako jeden z mála celkov v I. lige odohrali všetky kompletné zápasy a vedenie voči hráčom neeviduje žiadne dlhy. „Aj napriek slabšej diváckej kulise sme so sezónou spokojní. Klub v dnešnej dobe nemá voči nikomu žiadne záväzky, ako jediný klub na Slovensku sme ani počas krízového stavu nepristúpili ku kráteniu finančných prostriedkov a aj hráči, aj zamestnanci majú vyplatené finančné prostriedky podľa zmluvných vzťahov.“


 

ŽILINE MOMENTÁLNE VŠETCI ZÁVIDIA

Po vypadnutí v play-off s Martinom mali predstavitelia klubu dôvod na radosť, podarilo sa im naštartovať zmysluplný projekt. „Po športovej stránke hodnotím sezónu tiež ako vydarenú, došlo k zapracovaniu domácich hráčov a juniorov a od zápasu k zápasu bolo vidieť zlepšenie, čo sa ukázalo aj na tesnej sérii s Martinom. Myslím, že na tejto sezóne bude v budúcnosti mnoho našich odchovancov stavať. O to viac som bol potešený, keď sa do súťaže na odkúpenie MsHk aj napriek ťažkej situácii prihlásila aspoň jedna spoločnosť. Prebehlo mnoho sedení s vedením mesta a klubom, aby došlo k transformácii MsHk a finančnému odľahčeniu mesta. Výberová komisia ohodnotila projekt spoločnosti Lupiza 22 z 25 možných bodov a suma za prevod akcii prevyšuje 31 000 eur. (31 925 € – pozn. red.),“ poznamenal Peter Durmis. Budúcnosť žilinského hokeja majú v rukách poslanci mestského zastupiteľstva. „Už 11. mája na najbližšom mestskom zastupiteľstve má dôjsť k odsúhlaseniu predaja MsHK spoločnosti Lupiza. Spoločnosť na základe rokovaní s mestom znížila požiadavku na priamu finančnú podporu od mesta na 75 000 eur ročne, pričom v roku 2020 od mesta spoločnosť nedostane žiadne finančné prostriedky. Momentálne v ťažkej krízovej situácii a v ekonomickej neistote, kde nie je jasné, ako a v akej podobe bude šport na Slovensku pokračovať, Žiline závidia všetky hokejové kluby nového investora,“ doplnil Durmis.

VZN HOVORÍ O LIKVIDÁCII

Pomyselný gordický uzol by sa mohol definitívne rozseknúť už čoskoro, kde by boli jasne stanovené pravidlá. „Po rokoch tápania, mnohých kontroverziách prakticky na každom zastupiteľstve by začal klub fungovať v štandardnom režime, za obrovskej úspory mesta. Práve ušetrené finančné prostriedky by sa mohli použiť na finančnú podporu iných športových klubov, ktoré si tiež zaslúžia a je to pre ich fungovanie nevyhnutné. Treba si uvedomiť, že ak nedôjde k odpredaju klubu, je v platnosti všeobecne záväzné nariadenie, ktoré hovorí o likvidácii klubu k 30. 6. 2020,“ načrtol aj túto možnosť predseda predstavenstva Vlkov, pričom na rovinu pomenoval priame dopady tohto kroku. „Bol by to koniec mužského hokeja v Žiline, práve v období 95. výročia založenia klubu, mal by obrovský dosah na fungovanie mládežníckeho hokeja, ale de facto by znamenal prepustenie zhruba 35 zamestnancov a ich zaevidovanie na úrade práce (hokejisti a realizačný tím – pozn. red.) Aj keby došlo k likvidácii klubu, mesto by si naďalej muselo plniť záväzky – lízing, rolba, kamerový systém, zmluvné vzťahy a ďalšie veci. Na základe všetkých týchto okolností verím, že sa zastupiteľstvo rozhodne správne a podporia odpredaj klubu.“ Čierne scenáre sa podľa Durmisa môžu dotknúť aj iných subjektov v meste, a to nielen na športovom poli. „V opačnom prípade sa popri likvidácii klubu a pravdepodobne športu v Žiline a pri zachovaní rovného prístupu ku všetkým musíme začať oprávnene obávať o osud ďalších mestských športových a kultúrnych zariadení alebo organizácií, ako napríklad mestská krytá plaváreň, mestské divadlo a iných, pretože ich dotácia pravdepodobne takisto možná nebude...“

Autor: - r -

Foto: facebook MsHK Žilina - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod