Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Ostatný šport

Peter Sagan na MS na výbornom 6. mieste

CYKLISTIKA. Peter Sagan skončil na MS v cestnej cyklistike na 6. mieste, do záverečného boja o medaily, žiaľ, nezasiahol. V predposlednom stúpaní zaútočili vrchári, ktorých tempu Peter nestačil. Titul získal Portugalčan Rui Costa. Slovenských fanúšikov potešil aj Peter Velits, ktorý získal zlatú medailu z časovky družstiev.

01.10.2013 | 09:09

Vo Florencii sa v uplynulom týždni odohrali divácky atraktívne Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike. Hlavné mesto talianskeho regiónu Toskánsko poznáme najmä vďaka krásnemu historickému centru, ktoré je od roku 1982 zapísané v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Nielen zachované diela Michelangela či DaVinciho lákajú do mesta približne dva milióny turistov ročne.

Majstrovstvá sveta sa začali tímovou časovkou, ktorá sa dostala do programu MS v minulom roku. 6-členné tímy súťažili na 57 km trati medzi kúpeľným mestom Montecatini Terme a Florenciou. Petrov tím Cannondale Pro Cycling sa dokonca priebežne držal na prvom mieste, no v závere pretekov štartovali najsilnejšie tímy a postupne zosunuli tím Cannondale až na 7. miesto. Ako posledný štartoval tím Omega Pharma Quick Step aj s naším Petrom Velitsom. Na prvých dvoch medzičasoch jasne viedli, no posledným medzičasom prešli až s druhým najlepším časom. Vďaka zrýchleniu v záverečných kilometroch sa však opäť dostali na vedúcu pozíciu a nakoniec vyhrali s minimálnym náskokom 81 stotín sekundy pred tímom Orica GreenEdge.

Nedeľné hlavné preteky s hromadným štartom na 272 km pripravili kvôli silnému dažďu pre 208-členný pelotón úplné peklo. Po úvodných 106 km, ktoré boli väčšinou rovinaté, vošli cyklisti na 16,6 km okruh, ktorý ich čakal až 10-krát. Na okruhu ich čakali dve stúpania, ktoré sa v konečnom účtovaní postarali o to, že pretekári prekonali viac ako 3000 výškových metrov. V silnom daždi sa kolíziám a pádom nevyhli ani naši pretekári a postupne z pelotónu odstúpili bratia Velitsovci, Juraj Sagan, Patrik Tybor aj Matej Jurčo. Peter Sagan sa problémom taktiež nevyhol a kvôli technickým problémom a pádu vypadol dvakrát z pelotónu, no vždy sa dokázal vrátil späť. V priebehu pretekov sa zdalo, že Peter jazdí vo veľkej forme, no 10 kilometrov pred cieľom nedokázal zareagovať na útok štyroch vrchárov. V úplnom závere preukázal najviac síl víťaz tohtoročných pretekov Okolo Švajčiarska Portugalčan Rui Costa a mohol sa tak prvýkrát tešiť z titulu majstrasveta. Peter Sagan potešil všetkých divákov víťazstvom v špurte pelotónu, čo nakoniec stačilo na výborné 6. miesto. V konkurencii početnejších a silnejších družstiev iných štátov je tak 6. miesto mimoriadnym úspechom a ďalším dôkazom o Petrovej extratriede vo svetovej cyklistike. Ďalšiu šancu získať dúhový dres majstra sveta budú mať cyklisti v roku 2014 v španielskom meste Ponferrada.
 

Konečné výsledky časovky družstiev (57,2 km)

1. Omega Pharma Quick Step 1:04:17
2. Orica GreenEdge +1 s
3. Sky Procycling +23 s
...
7. Cannondale Pro Cycling +1:29 min.
 

Konečné výsledky časovky jednotlivcov (58 km)

1. Tony Martin (NEM) 1:05:37
2. Bradley Wiggins (VB) +46 s
3. Fabian Cancellara (SVA) +48 s
 

Konečné výsledky pretekov s hromadným štartom (272 km)

1. Rui Costa (POR) 7:25:44
2. Joaquim Rodriguez (SPA) +0 s
3. Alejandro Valverde (SPA) +16 s
...
6. Peter Sagan +34 s

Juraj Vnuk
Snímka Fanpage Peter Sagan

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod