Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Zaujalo nás

Plesová sezóna je tu

Začiatok každého nového roka patrí už tradične plesovej sezóne. V čase od sviatku Troch kráľov až po Popolcovú stredu si mnohí z nás zaplesajú v plnej noblese a paráde. Pozrime sa na krátku históriu plesov, aktuálne tohtoročné trendy v odievaní i na správnu etiketu.

16.05.2013 | 17:12

Vyhnite sa plesovému faux pais

Ples alebo bál je oslavou elegancie. Slovo elegancia však v sebe skrýva oveľa viac ako len výber lesklej látky a topánok na opätku. I v plesovom odievaní existujú určité pravidlá a bontón. 

Páni to mávajú pri výbere oblečenia spravidla jednoduchšie a nie je tomu inak ani pri oblekoch. Bontón tu jednoznačne nariaďuje čierny smoking alebo frak, čierny motýlik a lakované topánky. Okrem čiernej sa pri farbe smokingu toleruje iba tmavomodrá. Podľa módnej štylistky Miroslavy Rosenbergovej sú už pár rokov v kurze úzke pánske obleky so zúženými nohavicami. „Páni väčšinou neobľubujú motýlikov, na plesy chodia radšej v kravatách. To je porušenie bontónu,“ hovorí. Aj muži ale chcú byť osobití a podľa nej stále platí, že vedomý prešľap v bontóne je v poriadku. „Ak chce byť muž na plese niečím iný, môže vyskúšať odlišnú farbu motýlika alebo vesty, no s vedomím, že to bontón nepripúšťa,“ dodáva štylistka.

Dámy by si mali podľa spoločenského bontónu zvoliť dlhú róbu, pri ktorej je dovolený hlbší dekolt. U dlhých plesových šiat nezáleží na tom, či sú jednoduché alebo honosné, pravidlom však je, že musia zakrývať členky. Krátke šaty by si žena na ples nemala obliecť, ale záleží aj od toho, na aký ples ide.

Obuť si môžu sandáliky i lodičky. K plesovej róbe patria aj pančušky telovej alebo čiernej farby. Na trhu dnes už dostať „vychytávku“ v podobe pančúch s holou špičkou. Je to praktické a dáma stále dodržuje pravidlá spoločensky prípustného obliekania sa.

Keď je veľký dekolt, patrí doňho šperk. Ak sú šaty jednoduché, môže byť i výraznejší. Pri zdobených šatách by si mala dáma zvoliť iba jemné náušnice a náramok.

Zaligocte sa v krásnych róbach

Ak chcete byť tento rok na plese hviezdou večera, vsaďte na úzke a ligotavé róby v odvážnych farbách. Pre dámy, ktoré nie sú so svojou postavou príliš spokojné, radíme siahnuť po voľných večerných toaletách, ktoré sú taktiež trendové a zahalia aj malé nedostatky.

„Strih šiat závisí od postavy ženy. Farba väčšinou od veku. Staršie ženy si vyberajú tmavšie, mladšie sú odvážnejšie a volia aj výraznejšie odtiene. Farbou tohtoročnej sezóny je korálová, ružová, zelená, fialová, ale aj aj klasická čierna,“ prezradila Andrea Hrušková zo svadobného salónu v Žiline.

Obdiv všetkých hostí určite získate, ak si vyberiete šaty s rôznymi ozdobnými vzormi, napríklad s kamienkovou alebo flitrovou výšivkou, ktoré zvýraznia aj jednoduchý strih šiat. Kabelku radíme zladiť s topánkami, ktoré nemusia byť výlučne vo farbe toalety. Nezabudnite ani na korunu ženskej krásy, svoje vlasy, ktoré môžete ozdobiť peknou sponkou. Súčasným trendom medzi vlasovými doplnkami sú tylové kvety a pierka.

Veronika Cvinčeková, Michala Stehlíková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod