
História Horného Hričova je spätá s riekou Váh a pltníkmi, ktorí často prirážali k brehom obce, aby si oddýchli. Váh sa využíval na splavovanie dreva z okolitých lesov. Na pltiach zo zviazaných z kmeňov trávili pltníci veľa času. Ich práca bola fyzicky náročná, a preto si zvykli varievať výdatnú polievku, ktorú pripravovali zo všetkého, čo mali po ruke. Tak vznikol pltnícky guľáš. Možno ho pripravovať na všetky spôsoby - ako držkový, sójový, z diviny, falošný, hríbový či s haluškami. Už tradične v Hornom Hričove usporadúvajú súťaž vo varení takéhoto guľášu. Tento rok sa uskutočnil uplynulú sobotu v tamojšom športovom areáli. Po prípravách na súťaž, od 9.00 h začalo samotné gastronomické zápolenie siedmich tímov. Súťažné družstvá mohli mať maximálne 5 členov, no podmienkou bolo, že šéfkuchár tímu musel byť z Horného Hričova. So svojím produktom mohli potom družstvá ľubovoľne naložiť. Na víťazov čakali medaile i finančná odmena. Súťažili tímy Futbalisti, Trizo&company, Guľášnici od Váhu, Bar „Z“, Pedro team, Kompa a Nemčíkovci. Na prvom mieste so 44 bodmi od piatich porotcov skončili kuchtíci z Kompy, na druhom s 39 bodmi Trizo&company a na treťom Futbalisti s 38 bodmi. Areál bol neustále plný dobrej nálady, ktorá napokon vygradovala pri tónoch piesní Karola Duchoňa v podaní rockových Duchoňovcov.
Autorka: Iveta Frolková