Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Spravodajstvo

Po Žiline sa pohybuje podvodník, ktorý pýta peniaze

Od viacerých čitateľov sme dostali podnet, že po Žiline chodí jeden či dvaja podvodníci, ktorí pýtajú peniaze na cestu do Prahy za chorým otcom. Ak aj vás oslovia, neváhajte volať políciu.

12.08.2013 | 15:10

ŽILINA. Aj vám sa zdá byť tento príbeh povedomý? Nie ste totiž jediný, od koho si neznámy muž pýtal peniaze s vysvetlením, že ich naliehavo potrebuje na cestu za chorým otcom. „Stretol som ho na vlakovej stanici. Pýtal si odo mňa peniaze na cestu do Prahy za chorým otcom. Keď som mu povedal, že mu teda lístok kúpim, začal sa hneď vykrúcať, že to netreba, že by si ho kúpil aj sám, ak mu dám peniaze,“ hovorí 30-ročný Igor zo Žiliny.


Podobnú skúsenosť má aj ďalšia naša čitateľka. Muž si ju vytipoval na parkovisku. Pristúpil k nej a taktiež pýtal peniaze na lístok do Prahy. „Chcel odo mňa dokonca presnú sumu. 23 eur. Ja som mala pri sebe len dvadsaťeurovú bankovku. Tak som mu dala aspoň tú. Pôsobil na mňa veľmi seriózne a naozaj sa zdalo, že má problém,“ rozpráva.


Podvodník zastavil aj 29-ročného Juraja. „Stretol som ho so svojou priateľkou na parkovisku v Obchodnom centre MIRAGE. Zastavil nás s tým, či by nás mohol na chvíľku vyrušiť a začal nám vykladať tú svoju príhodu. Toto isté mi už ale rozprával kolega, tak som ho odbil a povedal mu, že toto sme už počuli. Obrátil sa nám chrbtom a už „poľoval“ na inú skupinku ľudí,“ hovorí.


Sú dvaja či viacerí?
Rafinovaný švindliar sa pohybuje najmä po centre mesta. Ľudia ho stretli na autobusovej aj vlakovej stanici či na parkoviskách v obchodných centrách. Podľa opisu je pravdepodobné, že ide o dvoch podvodníkov. Niektorí ho opisujú ako slušne oblečeného vysokého mladého chalana, s notebookom na pleci. Iní ako nižšieho, zavalitejšieho, s kučeravými vlasmi. Obaja však pôsobia seriózne a svoju rolu hrajú vraj skutočne presvedčivo.


„Naozaj mi ho bolo v tom momente ľúto. Vyzeral veľmi zúfalo. Až neskôr mi napadlo, či som sa nedala oklamať,“ dodáva čitateľka, ktorá mužovi darovala 20 eur.

 

Bacha, aj vás môže oklamať
Ako hovorí psychológ František Skokan, každý z nás minimálne raz za život stretne jedného manipulátora, ktorý využíva súcit a sociálne cítenie druhých ľudí na dosiahnutie svojich cieľov. „To, že pôsobí upravene a slušne, hovorí o tom, že má isté sociálne zázemie, a teda v skutočnom prípade má spektrum iných možností ako vzniknutú situáciu riešiť. Teda je to prvý znak, pri ktorom je potrebné byť pozorný a v strehu a nenaletieť takémuto správaniu,“ vysvetľuje a dodáva: „Ak sa v nás objaví pocit viny za to, že by sme mu nepomohli, je to tiež dôležitý signál, že ide o podvodníka, lebo toto je jeho cieľom, aby svoju zodpovednosť preniesol na nás,“ hovorí odborník.


A ako zistíme, či nám dotyčný hovorí pravdu alebo nie? „Veľmi ťažko sa to rozpoznáva, lebo tým, že je reč o chorobe, ide do popredia emocionalita. Teda začnem tú osobu ľutovať a racionalita je potlačená. Dobre je osvojiť si, že ak ma niekto takto osloví, odporúčam ho na inštitúcie, ktoré majú pomáhanie ako svoju činnosť,“ odpovedá František Skokan.



Ak aj vy naďabíte na podobného podvodníka, neváhajte volať políciu. Tá zatiaľ neeviduje žiadne podnety, preto nemôže zasiahnuť. „Ak majú občania podozrenie, že dochádza k protiprávnemu konaniu – priestupok, trestný čin, môžu podať oznámenie na polícii,“ hovorí Radko Moravčík, hovorca žilinskej polície.

 

Michala Stehlíková

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod