Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 0°C

Spravodajstvo

Podhorie je najzdravšou obcou nášho kraja

Podľa výsledkov monitoringu hospodárenia obcí a miest na Slovensku si v našom kraji najlepšie gazduje obec Podhorie.

21.01.2013 | 09:44

PODHORIE. MOJŠ. Mimovládna nezisková organizácia INEKO (Inštitúcia pre ekonomické a sociálne reformy) zverejnila koncom minulého roku rebríček najlepšie hospodáriacich miest, obcí a vyšších územných celkov na Slovensku. Najlepšiemu zdraviu sa podľa výsledkov u nás teší obec Podhorie, Jablonové či Kysucké Nové Mesto.

 

Finančné zdravie Podhoria na výbornú

Ako uvádza INEKO, hlavným cieľom tohto projektu je poskytnúť verejnosti relevantné údaje o tom, ako obce hospodária a zároveň aj „prinútiť“ starostov gazdovať efektívnejšie. O ich hospodárení vypovedá tzv. Finančné zdravie, ktoré sa vypočíta z piatich indikátorov, a to z celkového dlhu obce, dlhovej služby, záväzkov neuhradených 60 a viac dní po lehote splatnosti, okamžitej likvidity a základnej bilancie. Konečné číslo finančného zdravia sa pohybuje v rozpätí od -3 do + 3. Čím je vyššie, tým je obec zdravšia.

V žilinskom okrese i kraji si podľa výsledkov monitoringu najlepšie hospodári obec Podhorie, ktorá dosiahla celkové skóre +2,9, čo je podľa INEKA na výbornú. Malá dedinka s 802 obyvateľmi sa tak stala spomedzi 315 žilinských krajských obcí a miest najzdravšou. Starosta obec Rudolf Martinka sa túto pozitívnu správu dozvedel práve od nás. Na otázku, ako si Podhorie udržuje také výborné zdravie, odpovedal: „Snažíme sa šetriť všade, kde sa dá. Ale samozrejme, čo je nutné v obci urobiť, to spravíme,“

 

 

Zdravý sedliacky rozum

Z nášho okresu sa na druhom mieste umiestnila obec Mojš. V rámci kraja je na peknom dvanástom mieste. V hodnotení finančného zdravia dosiahla skóre +2,7, čo je taktiež podľa INEKA výborné. Na obecnom úrade sa o tomto dobrom výsledku dozvedeli cez email od jedného miestneho obyvateľa. „V podstate sme to očakávali, mali sme dobré výsledky, takže nás táto štatistika až tak veľmi neprekvapila,“ povedal starosta obce Štefan Svetko.

Úspech efektívneho hospodárenia vidí v sedliackom rozume a znalosti daňových zákonov. „Prikry sa perinou, na akú máš - vždy treba hospodáriť tak, aby sme nemíňali viac, ako máme,“ prezradil. Ako ďalej uviedol, Mojš má len osemstodvadsať obyvateľov, ale niekoľko väčších podnikateľských subjektov, preto sa im hospodári ľahšie ako iným, chudobnejším obciam. „Momentálne nie sme na tom zle. Ak sa však naďalej bude meniť daňový zákon v neprospech obcí, v budúcich rokoch nedosiahneme také vynikajúce výsledky,“ dodal Štefan Svetko.

Dobrému finančnému zdraviu sa v našom okrese tešia aj Čičmany (+2,5), či Fačkov (+2,5). Najhoršie je na tom Lietavská Lúčka (-1,6) a Stráža (-1,0). V Bytčianskom okrese je najzdravšou obcou dedinka Jablonové (+2,6), zdravie pokuľháva Hvozdnici (-0,3). Na Kysuciach je najlepším gazdom Kysucké Nové Mesto (+2,7), v hospodárení sa príliš nedarí Kysuckému Lieskovcu(-0,3).

Michala Stehlíková

Snímka Michal Filek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod