Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 4°C

Spravodajstvo

Pozor na to, čo sa chystáte jesť na kúpalisku

Langoše, hotdogy, hamburgery, grilované pochúťky, sladené nápoje či pivo. Nájsť pri pohľade na ponuku jedál na kúpaliskách niečo zdravé, nie je vždy ľahké. Odborníci na výživu varujú, že tieto jedlá sa nehodia k horúcemu počasiu a plávaniu. Pracovníci kúpalísk zasa argumentujú, že ponúkajú len to, o čo majú ľudia záujem.

12.08.2013 | 14:40

ŽILINA. R. TEPLICE. RAJEC. Navštívili sme tri kúpaliská Žilinského kraja. V Rajci majú ľudia možnosť vybrať si z rýchlejších, lacnejších, ale nezdravších variantov jedla, ktoré ponúkajú stánky a reštaurácia vo vonkajšom areáli. Pokiaľ si chcú však dopriať niečo zdravé, je možné navštíviť vnútornú reštauráciu, kde si môžu zakúpiť jedlá podľa vlastného výberu na objednávku.

 

Šaláty? Zabudnite!


Medzi návštevníkmi je však napriek tomu preferovaný práve prvý spôsob stravovania, pretože sa im nechce na jedlo dlho čakať. Ide predovšetkým o hamburgery, hranolčeky, palacinky, gofry, hot-dogy, opekané klobásy a podobne. Veľký záujem je podľa konateľky kúpaliska v Rajci Anny Gašparovičovej predovšetkým o polotovary, guláš, pečenú krkovičku, grilované mäso či kačacie prsia. Vyprážaný syr je podľa jej slov top jedlo tejto sezóny a teší sa väčšej obľube ako naše tradičné slovenské halušky.

Dietologička Katarína Hlavatá zo spoločnosti Natur House však upozorňuje, že ľudia by mali byť pri výbere jedál na kúpalisku obozretnejší. „Kaloricky náročné a sýte jedlá sú v lete ešte nezdravšie ako v zime. Tým, že sa pripravujú na rozpálenom oleji, je znížená ich výživová hodnota a ľahko sa z nich priberá,“ upozorňuje. 

Ak sú však rýchle jedlá pre niekoho pohodlnejšie, je dobré to vykompenzovať aspoň príjmom zeleniny. Dobrou voľbou sú taktiež celozrnné výrobky, ovocie, zemiaky či strukoviny alebo kombinácia rýb so zeleninovým šalátom, čo sa dá pokladať za plnohodnotné zdravé jedlo.
Podľa slov predavača Zdena na kúpalisku v Rajeckých Tepliciach však ľudia radšej zvolia kuracie mäso alebo krkovičku, ryby na odbyt veľmi nejdú. „Prekvapuje ma, že ľudia veľa kupujú fritované veci ako hranolčeky a rezne. Zeleninové šaláty by ste tu hľadali márne, pretože sa nepredávajú. Aj pracovníci reštaurácie v areáli kúpaliska tvrdia, že predajú tak dva - tri šaláty za celý deň,“ dodáva.

Dietologička zastáva názor, že pokiaľ si teda návštevník chce dopriať niečo mäsité, je potrebné dávať pozor na to, ako je mäso spracované. Nezdravé je predovšetkým také, ktoré je pripravené na prepálených, vysoko zahriatych olejoch alebo grilované pri vysokých teplotách, kde tuk z mäsa kvapká na rozpálené uhlíky. „Čím je mäso pripravované jednoduchšie, tým je to lepšie, zdravšia cesta je napríklad na prírodný spôsob,“ radí Katarína Hlavatá. Vhodnejšie sú teda varené, dusené a pečené jedlá ako vyprážané či fritované.
 


V Žiline ide kebab


Na kúpalisku v Žiline je stánkov s rýchlym občerstvením veľmi veľa. Podľa slov kuchára a predavača Patrika ľudia najviac obľubujú kebab a opäť hranolčeky. V ponuke majú okrem párkov, hamburgerov, langošov, rýb, jaterníc, či dokonca kreviet, aj zeleninové šaláty, ktoré si však ľudia príliš neobjednávajú. Pre tých, ktorí si chcú vybrať z pestrejšej ponuky jedál, je tu aj vnútorná reštaurácia.

Nezdravé potraviny na kúpaliskách nie sú vhodné predovšetkým v kombinácii s plávaním, pretože sú sýte a ťažké. Je dobré sa vyhýbať aj miešaniu takéhoto jedla s veľmi studenými nápojmi, pretože to môže spomaliť proces trávenia. Plavci by teda mali počkať aspoň jednu hodinu, kým po jedle opäť navštívia bazén. Mastné pochúťky a zmrzlina predstavujú taktiež určitú záťaž na kardiovaskulárny a gastrointestinálny systém a metabolickú rovnováhu organizmu. Tým, čo chcú od nezdravých jedál na kúpaliskách upustiť, Katarína Hlavatá radí, že si môžu so sebou zobrať niečo dobré aj z domu. Ľahko ugrilované mäso, nakrájaná zelenina alebo kocky melónu sú vhodným jedlom na pobyt na slnku či pri plávaní.

 

Ľubomíra Goljerová
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod