Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 3°C

Spravodajstvo

Prezident oslobodil 45 väzňov zo Žiliny

Zo žilinskej väznice prepustili po udelení amnestie prezidentom 45 odsúdených. Na jedného z omilostených však hneď po príchode domov volali políciu.

20.01.2013 | 15:22

Pri príležitosti 20. výročia Slovenskej republiky udelil prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič 2. januára amnestiu niekoľkým stovkám väzňov. Šancu na nový začiatok získali aj 45 odsúdení zo žilinskej „basy“.

39 mužov, 6 žien

„Rozhodnutie o amnestii bolo 2. januára prostredníctvom faxu doručené Krajskému súdu v Žiline, ktorý toto rozhodnutie odoslal ďalej Okresnému súdu v Martine, Ružomberku a v Žiline. Následne trestní sudcovia išli do väzníc, kde pripravili spisy odsúdených, ktorých sa amnestia týka, na rozhodnutie. O použití amnestie rozhodli sudcovia v prítomnosti prokurátorov,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová – Záborská.

Zo žilinského žaláru, ktorý môže naraz väzniť 291 delikventov, prepustili dokopy 45 väzňov, z toho 39 mužov a 6 žien. Omilostili  najmä tých, ktorí boli odsúdení za drobné krádeže, podvody alebo marenie výkonu úradného rozhodnutia.

Z väzenia rovno do väzenia

Jedným z amnestovaných bol aj 55- ročný František z Krásna nad Kysucou. Zo svojej slobody sa však netešil dlho. Hneď po príchode domov sa vyhrážal najbližšej rodine smrťou, a tak si poň opäť prišli policajti. „Po príchode domov silno búchal na okná domu a kričal na manželku a dcéru, aby mu otvorili, pričom sa im vyhrážal fyzickou likvidáciou,“ informovala hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová.

Vystrašená rodina privolala na agresívneho muža ochrancov zákona, ktorí ho  zadržali a previezli do policajnej cely. Následne Františka obvinili z prečinu násilia proti skupine obyvateľov a na súd doručili návrh na jeho opätovne vzatie za mreže. „O väzbe obvineného rozhodoval 4. januára Okresný súd Čadca, ktorý prijal písomný sľub obvineného, že povedie riadny život, nedopustí sa trestnej činnosti a splní povinnosti a dodrží obmedzenia uložené súdom,“ dodáva  Anna Dudová – Záborská. František sa teda vrátil domov. Jednou z podmienok ale bolo, že sa zriekne alkoholu.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod