Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -2°C

Spravodajstvo

Problematickú križovatku na Solinkách začali upravovať

O rekonštrukcii vyťaženého úseku na žilinskom sídlisku sa hovorí od roku 2015. Kolabujúca doprava by mala byť onedlho minulosťou.

28.05.2020 | 09:00

Podľa poslancov za Solinky je styková križovatka ulíc jedným z najproblematickejších úsekov sídliska. Ťažký prejazd majú najmä vodiči, ktorí vychádzajú v smere z Borovej ulice. Po kopiacich sa podnetoch tak začali problém pred pár rokmi riešiť.

V rámci úpravy križovatky sa hovorilo o niekoľkých možnostiach. Pripomeňme, že pomôcť preťaženej ceste sa pred samotnou rekonštrukciou pokúsili ešte pred približne rokom, a to tak, že autám zakázali odbočovať doľava k miestnej základnej škole. Ukázalo sa vraj, že to pomohlo a kolóny sú najmä ráno menšie.

„Obyvatelia Soliniek iste zaregistrovali, že sa v posledných dňoch konečne začali stavebné práce. Po minuloročnom osadení vodiacich prahov a zákaze odbočenia k škole sa tak spustila ďalšia fáza úpravy tejto kritickej križovatky. Nový odbočovací pruh z Borovej by mal pomôcť zvýšiť bezpečnosť aj plynulosť dopravy na Solinkách,“ skonštatoval poslanec za Solinky Martin Kapitulík.


Najproblematickejším zásahom v rámci rekonštrukcie má byť podľa poslancov prekládka trakčného vedenia.

„Projektant vylúčil z priestorových dôvodov kruhový objazd a ako jediné možné riešenie navrhol rozšírenie výjazdu z Borovej. Dúfame, že toto opatrenie pomôže najmä pri výjazde zo Soliniek, ale je jasné, že to nevyrieši celú situáciu. Postavenie obytného komplexu oproti aj tak problematickej križovatke bol totiž z pohľadu dopravy aj životného prostredia škodlivý nezmysel. Po dokončení prác preto budem od mestského úradu požadovať stanovisko, akými opatreniami môžeme nadviazať na úpravu tejto križovatky tak, aby sa dopravná situácia na tomto mieste stále zlepšovala,“ doplnil poslanec Peter Cibulka.

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod