Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 0°C

Spravodajstvo

Proti Blanárovi má pravica zatiaľ troch kandidátov

V Žilinskom samosprávnom kraji sa na jeseň črtá boj o kreslo predsedu medzi dvojnásobným županom Jurajom Blanárom (SMER) a  kandidátmi pravicových strán Michalom Sygútom (Nová väčšina), Miroslavom Mikolášikom (KDH) a Alexandrom Slafkovským (SDKÚ).

20.01.2013 | 15:22

Kandidatúru proti Jurajovi Blanárovi už oficiálne ohlásil primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút. O županské kreslo sa bude uchádzať s podporou Lipšicovej Novej väčšiny. Daniel Lipšic sa koncom minulého roka vyjadril, že od januára začnú hľadať podporu aj medzi ostatnými pravicovými stranami. Podľa jeho slov je totiž Sygút v Žilinskom kraji jediným kandidátom, ktorý sa môže Blanárovi postaviť. 

Dohodnú sa?

O vlastných kandidátoch však uvažujú aj v SDKÚ a KDH. Prví menovaní budú mať začiatkom januára primárky. S veľkou pravdepodobnosťou sa ich zúčastní zastupujúci krajský predseda Alexander Slafkovský. „Sľúbil som, že pokiaľ pravica nebude mať nikoho iného, budem kandidovať,“ povedal. Predpokladá, že do primárok sa prihlásia ešte jeden, či dvaja kandidáti.

Podľa člena predsedníctva KDH Ľubomíra Šteinigera kresťanskí demokrati stále rokujú, ale ku konkrétnemu výsledku zatiaľ nedospeli. Naznačil však, že do volieb pôjdu v koalícii. Z kuloárnych informácií preniklo, že krajská rada už vybrala za možného kandidáta Europoslanca Miroslava Mikolášika z Martina. Musí ho však ešte odobriť predsedníctvo.

V tejto chvíli sú tu teda traja možní kandidáti pravice a ich materské strany budú rokovať s ostatnými o možnej podpore svojich.  Ako najpravdepodobnejšia sa však javí alternatíva, že sa KDH s SDKÚ dohodnú na Miroslavovi Mikolášikovi a postavia ho proti Jurajovi Blanárovi. Tretím do partie bude Michal Sygút.

Sygút: Čím viac, tým lepšie

Ten viacerých silných kandidátov dokonca považuje za najlepšiu možnosť. „Sila Juraja Blanára je totiž taká veľká, že ak nebudú dostatočne zaujímaví kandidáti v prvom kole, zvíťazí už v ňom. Ak však bude viacero silných kandidátov, môže to zvýšiť volebnú účasť a prvé kolo nemusí rozhodnúť. Preto si myslím, že ak do prvého kola pôjdu traja, alebo aj piati silní kandidáti, môže to byť pre nás výhoda,“ odhaduje Sygút.

Ostatní sa zrejme nepridajú

Ostatné strany zrejme svojich kandidátov nepostavia. Určite to podľa okresného tajomníka Mariána Orieščika nespravia komunisti, ktorý však odporučili svojich členov volič Blanára. OĽaNO, ani SaS, zatiaľ kandidátov nemajú. V SNS sa ešte nerozhodli, podľa Rudolfa Urbanoviča niekoho podporia, ale stále hľadajú aj vlastného kandidáta, NaS sa bude nomináciou kandidátov zaoberať na jar.

Michal Filek

Foto: Archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod