Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 5°C

Spravodajstvo

Provizórne parkovisko na Solinkách: územný plán povoľuje parkovací dom

O ploche pri obchodnom retazci na Platanovej ulici na sídlisku Solinky sme vás naposledy informovali takmer pred rokom. Majitel pozemku mal v tom case v pláne pozemok, na ktorom zvykli parkovat autá, oplotit a vyberat parkovné.

27.11.2019 | 11:36

ŽILINA-SOLINKY. Poslanci za volebný obvod Solinky vtedy upozornili, že z pozemku by sa mal urobiť plnohodnotný priestor na parkovanie, čím by sa v lokalite zlepšili podmienky na parkovanie. „Podával som návrh, aby mesto Žilina tento pozemok vysporiadalo, čím by sa predišlo dnešnej situácii. Zároveň som navrhoval, aby sa na  tomto mieste vybudoval parkovací dom, ktorý by ponúkol nové parkovacie miesta,“ uviedol v minulosti poslanec Peter Cibulka. „Podmienkou je však prijatie zmeny územného plánu, ktorý by na tomto mieste povoľoval takúto stavbu,“ doplnil v tom čase poslanec. "A to sa aj stalo. Podarilo sa nám zmeniť územný plán tak, že sa tam dnes dá postaviť poschodový parkovací dom,“ hovorí dnes poslanec za Solinky Ľubomír Bechný.

Podľa informácií od radnice je na tejto ploche prípustný maximálne štvorpodlažný objekt, ktorý musí korešpondovať s okolitou zástavbou. „Neprípustné funkcie: rodinné domy, bytové domy, samostatne stojace individuálne a radové garáže, výrobné zariadenia, hlučné, nehygienické prevádzky a iné ako základné doplnkové a prípustné funkcie. Neprípustná je výsadba vyššej (stromovej) zelene mimo pôvodnej druhovej skladby,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


OTVORILI DISKUSIE 

Poslanci za Solinky tvrdia, že oproti minulosti je v tejto veci posun. Podľa Ľubomíra Bechného už majiteľ pozemku, ktorým je spoločnosť TATRAREAL, a. s., kontaktoval vedenie mesta. „Má tam záujem v spolupráci so súkromným investorom postaviť parkovací dom spolu so štartovacími bytmi, ktoré územný plán tiež povoľuje. Štartovacie byty sú malorozmerné byty pre osamelé matky s deťmi alebo začínajúce manželské páry. Obyvatelia Soliniek by uvítali parkovanie, ale majú obavy pred nárastom bytov, teda ďalším zahusťovaním. Investor ale tvrdí, že len parkovací dom sa nedá postaviť tak, aby to bolo pre neho ekonomicky zaujímavé. Naším cieľom teda bude tlačiť na neho tak, aby tých bytov, ak už musia byť, bolo čo najmenej. Prípadne presvedčiť poslancov, aby zahlasovali za odkúpenie pozemku, čo majitelia pozemku stále pripúšťajú. V minulosti sa nám to ale u kolegov poslancov a vedenia mesta presadiť nepodarilo,“ vysvetlil Ľubomír Bechný. 

Poslanec Peter Cibulka tvrdí, že pokiaľ ide o výstavbu, pripúšťa jedine nové parkovacie miesta, a aj tie len do výšky maximálne jedného poschodia. „Nenarušilo by to priestor a zároveň by pomohlo vyriešiť nedostatok parkovacích miest v okolí. Ja osobne nedokážem pochopiť, ako sa vôbec na tomto mieste mohla v územnom pláne objaviť možnosť stavať byty. Je to absolútne nevhodný priestor a znamenalo by to ďalšie zahustenie. To sú jednoznačne kroky proti verejnému záujmu a sú účelovo zamerané na zisk nepoctivých žralokov – „developerov“,“ povedal Peter Cibulka. V súvislosti s témou sme oslovili aj súkromnú spoločnosť, ktorá sa však k otázkam do uzávierky nevyjadrila.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod