Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -3°C

Spravodajstvo

Rajec: Účasť na testovaní prekročila celoslovenský priemer

Zodpovedný prístup občanov sa prejavil aj na konkrétnych číslach. Otestovať sa prišlo takmer 80 percent Rajčanov, z ktorých je infekčných len necelé percento.

02.11.2020 | 22:02

Situáciu nám zdokumentoval primátor mesta Milan Lipka po nedeľnom návrate z odberných miest. „Uzavreli sme všetky štyri odberové miesta a chcem poďakovať všetkým za skvelý prístup a nasadenie. Tiež som poprosil o ochotu ďalší prípadný víkend.“ Podľa našich informácií patril Rajec medzi vzorové mestá na Slovensku, keď účasť predpokladaných občanov medzi 10 až 65 rokov bola 78 percent, čo predstavuje 3482 obyvateľov a z toho by malo byť 0,89 percenta pozitívnych. „Neevidovali sme v meste žiadne incidenty, občania k tomu pristúpili svedomito a zodpovedne. Patrí im za to aj moja osobná vďaka. Ak nastane druhé kolo, čomu všetko nasvedčuje, sme dostatočne poučení a príprava i realizácia bude ešte kvalitnejšia pre verejnosť. Určite by sme nevyhadzovali peniaze von oknom ako v tomto prípade, pretože sme narýchlo museli niečo zabezpečiť. Keby sme mali viac času, nakladali by sme s verejnými zdrojmi efektívnejšie. Dostali sme úlohy, verejnosť ma bombardovala otázkami všetkého druhu, a preto sme vynaložili aj prostriedky, aby bolo všetko tip-top. Mali sme kamerový systém, dokonca náhradné tímy dobrovoľníkov i zdravotníkov, ak by boli pozitívni či náhodou neprišli,“ dodal Milan Lipka.

 

Primátor ešte v piatok riešil problém v meste, keď na sociálnej sieti zverejnil status s rozhorčením o sabotáži zo strany štátu. Jeho apel vyšiel na úrodnú pôdu, keď napokon všetko dobre dopadlo. „Vyriešilo sa to možno aj za cenu nepríjemnej tlačovej správy, lebo po týždni príprav som dostal v piatok popoludní indíciu, že niekto akoby zabudol, že treba testovať aj v obci Šuja. Tam sa vraj mal presunúť jeden odberný tím a v nedeľu by 450 našich občanov malo zrušené odberové miesto, ktoré sa malo presunúť do Šuje. Osobne by mi to neprekážalo, keby sme vedeli o slabšej nedeli a teoreticky by to bolo v poriadku. Lenže spomínaná vzorka ľudí by otestovaná nebola, ak by sme išli nami zverejneným harmonogramom. Čo by potom títo ľudia povedali v práci? Ako by fungovali? Veď by nedostali príležitosť sa otestovať... Nie som zástancom podobných tvrdých slov a statusov, avšak za 15 minút som dostal správu, že toto odberové miesto nám ostáva.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív M.L.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod