Žilinský Večerník

30. apríl 2024 | Anastázia
| 6°C

Zaujalo nás

Rekonštrukcia Domu umenia Fatra je úspešne na konci

Dom umenia Fatra, v ktorom sídli Štátny komorný orchester Žilina, má za sebou významnú obnovu. Najvýraznejšia časť rekonštrukcie sa dotkla fasády. Tá je po novom v pôvodnom stave z roku 1921.

08.11.2023 | 15:15

Dnešná podoba fasády sa na základe reštaurátorského výskumu vrátila k originálnemu neskorosecesnému stavu. „Zároveň sa rekonštruoval už zdanlivo zaniknutý nápis s pôvodným názvom objektu Grand Bio Universum, ktorý v minulosti slúžil ako „biografické divadlo“, uviedli žilinskí pamiatkari.

Rekonštrukciu hudobného stánku zrealizovali v rámci projektu Prelaďme na novú vlnu – Obnova Domu umenia Fatra. Oficiálne ju ukončili vo štvrtok 26. októbra na záverečnom koncerte v Žiline. Rekonštrukcia si vyžiadala investíciu vo výške zhruba 1,1 milióna eur. Obnova sa dotkla aj koncertnej sály – vynovila sa podlaha, sedačky a doplnilo sa nové koncertné osvetlenie. Projekt bol financovaný z grantu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska v celkovej výške 937-tisíc eur. Ministerstvo kultúry SR ako zriaďovateľ prispelo sumou vyše 143-tisíc eur.

 

Dom umenia Fatra (Grand Bio Universum)

 

Sídli na Ulici Dolný Val 47 v mestskej pamiatkovej rezervácii. V rokoch 1919 – 1921 postavil na Slovensku žijúci Moravan Ján Rufínus Stejskal budovu kina a divadla Grand Bio Universum. Po kolaudácii stavby v decembri 1921 sa v nej 3. januára 1922 odohrala premiéra prvého hraného slovenského filmu „Jánošík“.

V rokoch 1983 až 1988 kino Fatra zrekonštruovali pre potreby Štátneho komorného orchestra Žilina. Ten vznikol v roku 1974 z pôvodného Symfonického orchestra mesta Žilina. Prvý slávnostný koncert sa uskutočnil 4. januára 1989. Jediný orchester „mozartovského typu“ na Slovensku je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, reprezentuje slovenské interpretačné umenie doma aj v zahraničí. 

Autor: - r -

Foto: Miro Sabo, archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod