Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

22. jún 2021 | Paulína
| 21°C

Spravodajstvo

Remeselné pivo konečne aj z našich končín. Rajec čoskoro predstaví pivný špeciál

To, čo viac ako 100 rokov odpočívalo, dnes opäť ožíva. V Rajci čoskoro začnú variť pivo. Kožkár, Rajecký Richtár či Rajecký fojt tak vstúpi do sveta omamného moku s vlastným receptom a vlastnou značkou.

03.06.2021 | 14:45

Ochutnať ho bude možné až počas horúcich letných dní, nateraz sa pripravujú rôzne technické vymoženosti, ako aj predstavenie značky na trh. Viac nám k obnove tradície prezradil primátor mesta Milan Lipka. "Motiváciou bolo nadviazať na niečo historické a tradičné. Išlo o istú mestskú výsadu, ktorou sa dnes nemôže chváliť každé mesto. Chceme ju nanovo, po viac ako 120 rokoch opäť začať. Okrem toho je mojou ambíciou aj takýmto spôsobom podporiť cestovný ruch v regióne. Nateraz sme vyčlenili minimálne náklady na vytvorenie značky – etikety, obalový materiál, autorizáciu. Tento projekt nás doteraz stál do 500 eur. V oblasti výroby a distribúcie chcem postupovať opatrne, pretože doba je pre tieto produkty neistá. Nateraz počítame s výrobou na objednávku remeselnými pivovarmi pre mesto a následne ho budeme distribuovať pod hlavičkou mesta. Pokiaľ sa záujem rozšíri do takej miery, že bude potrebné zvyšovať objemy objednávok, zvažujeme vykonávať časť vlastných operácií  – fľaškovanie, systém vratných fliaš a podobne. Neskôr by sme chceli rajecké pivo aj sami variť, ak bude dopyt, verím, že sa do tejto fázy dopracujeme. Každé pivo má vlastnú dušu a nami pripravované sú práve také. Na dodávaných ingredienciách nechcem šetriť, pretože dnešný zákazník si zaslúži piť kvalitné pivo. Myslím, že práve to je výnimočné, že takúto aktivitu vyvíja samospráva. Beriem to vo veľkej miere ako službu občanom mesta Rajec a ako česť rozvíjať rajecké kultúrne dedičstvo."

Autor: Marika Štulajterová, redaktorka

Foto: archív M.L.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod