Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -5°C

Šport

Reprezentačný tréner basketbalových mladíkov Maroš Moravčík: Musíme byť trpezliví

Žilinskému basketbalu na mládežníckej či seniorskej úrovni sa venuje dlhé roky. Zároveň je členom realizačného tímu slovenskej reprezentácie do 15 rokov, s ktorou chce uspieť na európskom šampionáte v roku 2022. Po poslednom zraze slovenských mladíkov sme sa rozprávali s asistentom trénera reprezentácie U 15 a súčasným koučom tejto kategórie v MBK Victoria Žilina Marošom Moravčíkom (30).

24.10.2020 | 14:45

V akej fáze prípravy je reprezentácia do 15 rokov?

Od 10. do 13. októbra sme mali piaty kontrolný zraz, my tomu hovoríme piaty set tejto kategórie starších žiakov U 15. Minulý rok už zakúsili prvé medzinárodné turnaje, teraz nastalo ďalšie pokračovanie, kde mapujem ich výkonnosť a je to predpríprava na majstrovstvá Európy 2022. Tie zatiaľ ešte nemajú určené konkrétne dejisko. Chlapci sú vo vývoji, musíme veľa trénovať a škoda, že nebudeme pre aktuálnu situáciu cestovať na medzinárodné turnaje.

Odkiaľ je v tíme najviac detí?

Na zraze sme mali 16 hráčov z celého Slovenska. Kostru celku tvorili chlapci z Interu Bratislava a Žiaru nad Hronom, pretože sú to finalisti z posledných majstrovstiev Slovenska. Žiar je štvornásobný majster Slovenska, odtiaľ boli štyria, z Interu piati a od nás zo Žiliny jeden v podobe Šimona Hofericu, ktorý je mojím klubovým zverencom.

Ako dlho ste vy osobne členom reprezentácie?

S asociáciou mám zmluvu už druhý rok, dobre sa mi spolupracuje s hlavným trénerom Richardom Ďurišom. Učím sa i ja nové veci a je to pre mňa výborná príležitosť zlepšovať svoje schopnosti.

A čo pôsobenie v žilinskom klube MBK Victoria?

Momentálne trénujem ročníky narodenia 2006 a mladších. Na základe tohto poznám všetkých chalanov na Slovensku, mám ich zmapovaných a viem aj hlavnému trénerovi reprezentácie poradiť niečo o ich progrese, keďže on vo svojom bratislavskom klube túto kategóriu netrénuje.

Je vašou najväčšou žilinskou hviezdou Šimon Hoferica?

Netreba nič preceňovať. Z nášho žilinského tímu si zaslúžil byť v reprezentácii a určite tam patrí. Všetko má vo svojich rukách, verím, že sa bude zlepšovať a presadí sa v seniorskom basketbale. V klube sa snažíme koncepčne robiť s mládežou, niektorí chalani sa už presadili aj u mužov a pre ostatných sú svetlou inšpiráciou, aby sa mohli zdokonaľovať.

Ako vás zasiahli opatrenia vlády?

Nemáme žiadne telocvične, takže stojíme. Snažím sa s hráčmi komunikovať, dal som inštrukcie na posilnenie tela a to je všetko. Viete, čo budú v tých panelákoch robiť? Žilina potrebuje vlastnú halu pre vnútorné športy, teraz na to doplácame, lebo riaditelia telocviční vydali nariadenie ich zavrieť. Kluby nemajú kde trénovať a nemajú domovský stánok. Uvidíme, čo sa udeje. Musíme byť trpezliví.

Sú dnešné deti iné, ako ste boli napríklad vy v mladom basketbalovom veku?

Počítače a internet je veľký fenomén. Za štyri roky s mojím tímom som urobil 12 medzinárodných turnajov, čo je obrovské číslo. Generácia je iná, lebo neustále majú v rukách telefón. Stále však majú svoj basketbalový rast vo svojich rukách, lebo každá doba prináša svoje špecifiká.

Máte aj nejaké osobné vízie do budúcnosti?

Dorobil som si doktorandské štúdium v Banskej Bystrici, čo ma obohatilo a rád by som s reprezentáciou cestoval na Európu 2022. Basketbal stále sledujem, vnímam nové trendy a chcem sa zlepšovať.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív M.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod