Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 7°C

Zdravie a životný štýl

Richard napísal najlepšiu diplomovú prácu za dve hodiny

Niektoré deti sa počas prázdnin vyhýbajú škole oblúkom, iné sa chcú vzdelávať i v lete. Pre štúdium na Žilinskej detskej univerzite sa rozhodol i 12-ročný Richard Kraus.

22.07.2013 | 14:29

Na Žilinskú detskú univerzitu (ŽDU) sa Richard tešil už niekoľko týždňov, odkedy sa na ňu prihlásil. „Chcel som sa dozvedieť niečo nové a nájsť si tam kamarátov. ŽDU nielenže splnila moje očakávania, dokonca ich aj prekročila,“ tvrdí žiak, ktorý ukončil 6. ročník na ŽŠ Lichardova.

 


Do indexu im zapisovali všetky prednášky
Deviaty ročník ŽDU Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity sa konal od 8. do 12. júla a štúdium bolo rozdelené do dvoch stupňov: do programu Bakalárik pre žiakov s ukončeným 2. a 3. ročníkom ZŠ a programu Inžinierik určeným pre 3. – 5. ročník ZŠ. Mladí študenti absolvovali celý rad prednášok a cvičení spolu s univerzitnými pedagógmi a výskumníkmi. Témy boli zamerané hlavne na oblasť fyziky, matematiky, elektrotechniky, strojárstva, financií či požiarnej ochrany.

 

Pre vytvorenie pravej univerzitnej atmosféry brali profesori svojich nových študentov ako ozajstných „dospelákov“. Museli sa zodpovedne zúčastniť všetkých povinných prednášok. „Každá skupina mala svoj rozvrh, mali sme svoj index a doňho nám zapisovali absolvované prednášky. Čiže sme museli chodiť na všetky,“ opisuje Richard Kraus. Najviac ho vraj zaujala prednáška s názvom „Od morzeovky až po webové stránky“. Celkovo je rád, že si mohol prostredníctvom vlastných skúseností vyskúšať, ako to chodí na vysokoškolskej akademickej pôde.

 


„Diplomovku“ písal na základe pokusu
Na slávnostnej promócii za prítomnosti príbuzných odovzdal dekan fakulty deťom diplomy a priznal im zaslúžené tituly. Richard je hrdým držiteľom titulu „inžinierik“, no okrem toho je jeden z troch najlepších študentov, ktorý získal ocenenie za najlepšiu diplomovú prácu. „Vybral som si tému „Vplyv teploty na rýchlosť chemickej reakcie“. Táto téma ma zaujala, pretože som ju písal na základe pokusu. Vypracovať mi ju trvalo tak dve hodiny,“ hovorí mladý študent.

 

Absolventi ŽDU majú oproti ostatným kamarátom výhodu v tom, že v budúcnosti by mali byť na vysokoškolské štúdium na tejto škole prijatí bez prijímacích skúšok. „Mám veľký záujem ísť sem študovať, v budúcnosti by som chcel pracovať v informačnej technike,“ dodáva.

 


Leto môže byť o zábave, ale i o prehlbovaní vedomostí hravou formou. Posedieť si pár dní v laviciach detskej univerzity Richard Kraus odporúča všetkým. „Okrem prednášok sú tam aj cvičenia, napríklad tvorba webových stránok, návšteva letiska, hasenie, atď. ŽDU vyhovie skoro každému ročníku, až do 14 rokov. Určite sa tam zabavíte a naučíte sa aj niečo nového,“ uzatvára čerstvý „inžinierik“.

Veronika Cvinčeková

Snímka archív R. Krausa

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod