Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 14°C

Šport

ROZHOVOR - Biatlonista Damián Cesnek: Medzi svetovou elitou som zažil veľa nových vecí

Biatlon patril dlhodobo medzi výkladné skrine spomedzi zimných športov na Slovensku. Stagnáciu v oboch kategóriách by mali čoskoro zaplátať mladé talenty, medzi ktorými je aj medzi mužmi rodák z Rajca Damián Cesnek (23). Ten počas uplynulej sezóny okúsil preteky Svetového pohára a postupne zbiera cenné skúsenosti do svojho budúceho rozvoja.

14.04.2024 | 12:28

Ako hodnotíte nedávno skončenú sezónu 2023/2024?

Bola to moja prvá sezóna medzi seniormi v A kategórii, takže som bol pripravený, že to určite nebude ľahké. Začiatok sezóny sa vyvíjal vcelku dobre a javilo sa, že všetko ide správnym smerom, avšak pred Vianocami ma skolili zdravotné problémy, s ktorými som sa trápil takmer mesiac. Naskočiť naspäť bolo náročné a robili sme všetko preto, aby to bolo čo najlepšie. Niektoré veci v sezóne vyšli a niektoré naopak nevyšli a nezvládol som ich tak, ako som si predstavoval.

Okúsili ste aj preteky Svetového pohára medzi biatlonovou smotánkou, aká to bola skúsenosť?

Áno, pretekať s najlepšími z najlepších je veľmi veľká skúsenosť, vidieť, čo robia medzi pretekmi a ako sa na ne pripravujú, je veľmi zaujímavé a snažím sa zobrať si z toho čo najviac. Tento rok som zažil veľa nových vecí, ktoré sú v áčkovom biatlone na najvyššej úrovni normálne, či už náročné presuny, množstvo divákov, záujem médií, časové posuny a mnoho ďalšieho.

Je obrovský výkonnostný rozdiel medzi pretekmi nižšej kategórie a Svetovým pohárom?

Konkurencia je tam neuveriteľne nahustená, hlavne v tom je cítiť rozdiel medzi juniorskými pretekmi alebo nižšími súťažami. Každá sekunda vám vie niekedy urobiť aj dve či tri miesta. Pre také krajiny ako Slovensko je to podľa môjho názoru náročné, samozrejme, treba na sebe pracovať, aby som mohol raz tvrdiť opak (smiech).


 

Prečo podľa vás slovenský mužský biatlon dlhodobo stagnuje? Medaila Pavla Hurajta z olympiády 2010 už je dávno zabudnutá...

Je v tom viacero faktorov, ale nemyslím si že stagnuje. Pár rokov dozadu ukončila kariéru podstatná časť pretekárov z generácie, ktorá mala byť teraz v najlepších rokoch a mala nás ťahať, a to či už z finančných alebo rodinných dôvodov. Bohužiaľ, je teraz taký stav, že máme jedno z najmladších reprezentačných družstiev zo všetkých. Myslím si, že nám len treba dať ešte chvíľu čas a priestor a budeme mať poprednejšie výsledky.

Ste rodákom z mesta Rajec, u vás doma vedia dobre, že majú biatlonistu alebo záujem o tento šport je minimálny?

Neviem, asi sa to dostáva viacej do povedomia – podľa toho, čo mi hovoria rodičia, koľko ľudí ich zastavuje, ale to je všetko minimálne. Ešte som malá hviezdička na to, aby som bol nejako v povedomí.

Čo plánujete do budúcej sezóny? Bude sa dať spojiť štúdium s biatlonom?

Momentálne máme po sezóne chvíľu pokoja, ale už od nejakej polovice apríla sa opäť začína pomaly trénovať takže opäť sústredenia a tréningy. Uvidíme, čo si pre nás tréner pripraví. Bude sa to musieť dať spojiť, aktuálne som v 1. ročníku magisterského štúdia na vysokej škole, takže dúfam, že sa s tým ešte nejako popasujem.

Kde vidíte svoje najväčšie rezervy, ktoré potrebujete do ďalšieho obdobia zdokonaľovať?

Určite musím zapracovať na technike bežeckého lyžovania, ale aj na výkonnosti či streľbe. Vždy je priestor sa zlepšovať vo všetkom. Chcem využiť aj moju prednosť, že ma baví tvrdo trénovať.


 

Komu všetkému patrí vaše poďakovanie za podporu v tejto sezóne?

Tých ľudí je veľa. Rodina a kamaráti určite. Ale nemôžem vynechať ani klub ŠKP Žilina, biatlonový zväz, VŠC Dukla BB, tréneri, sparing partneri, celý realizačný tím, ale aj mojim sponzorom, ktorí sú hlavne z nášho regiónu GOODREQUEST a Premium Auto. A to som ešte veľa vynechal, no v každom prípade všetkým úprimne ďakujem.

Máte nejaké veľké biatlonové sny, ktoré by ste chceli dosiahnuť?

Snom každého športovca na takejto úrovni sú olympijské hry a dosiahnuť tam nejaký pekný výsledok.

 

KTO JE DAMIÁN CESNEK (23)? 

Dátum narodenia: 9. február 2001 v Žiline

Rodné mesto: Rajec

Vzdelanie: Gymnázium Rajec, Filozofická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici

Športové úspechy: 15x majster Slovenska v biatlone, 1. miesto singel-mix štafeta – IBU Junior Cup, 10. miesto mix štafeta – ME v biatlone

Typická vlastnosť: úsmev

Obľúbené jedlo: všetko, čo navarí moja mamina


 

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív D.C.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod