Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 3°C

Tlačové správy

Rozprávková „Ríša bábik“ v Kaštieli Radoľa

Kysucké múzeum pripravilo v Kaštieli Radoľa pre veľkých i malých návštevníkov výstavu „V ríši bábik,“ ktorá predstavuje zbierku pani Dagmar Strelcovej z Domaniže. Cítiť z nej veľkú lásku a tvorivosť.

05.02.2024 | 13:06

Okrem toho, že pani Dagmar bábiky zbiera, šije im aj šaty a doplnky. Dokonca, keď nejakú kúpi v zúboženom stave, sama si ju opraví. Dáva im aj mená, zvyčajne podľa toho, od koho ju kúpi, alebo kto nejakým spôsobom zbierku obohatil.

Výstava tak neprezentuje len rôzne druhy bábik – starožitných i novších, porcelánových, celuloidových, keramických, plastových, veľkých i malých. a pod., ale je aj prehliadkou nádherných kostýmov a spoločenských šiat. Mimo tých „princeznovských“ sú tu šaty svadobné, pierkové, ďalej vyrobené aj zo starých vankúšov, obliečok, vyšívaných „štráfov do kredencov“ a starých lajblíkov. Bábiky pochádzajú z rôznych kútov sveta – okrem bývalej ČSSR aj z niekdajšieho ZSSR, z Francúzska, Španielska, Nemecka, Anglicka, Talianska, Číny, Vietnamu, Peru a USA. Vystavené sú i doplnky – slnečníky, kočíky, kresielka a nábytoček pre bábiky a pod.

Kysucké múzeum a v Kaštieľi Radoľa veria, že výstava, z ktorej pri každej bábike dýcha láska a nadšenie pani autorky, svojou krásou očarí každého návštevníka.

Autor: - r -

Zdroj: Andrea Paráčová, Kaštieľ Radoľa

Foto: archív Kaštieľ Radoľa

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod