Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 6°C

Zdravie a životný štýl

Rušia vás v kancelárii rôzne zvuky z okolia? Ako sa ich zbaviť?

Niektorým ľuďom pri práci ruch nevadí. Dokonca „ruch“ cielene vyhľadávajú tým, že pri práci počúvajú hudbu, podcasty a pod. Iní však potrebujú čo najväčšie ticho, inak sa jednoducho nedokážu sústrediť. Je to aj váš prípad?

15.11.2023 | 17:22

Vymeňte dvere

Ak vás dokáže pri práci vyrušiť aj to, že kolega v susednej kancelárii rozbaľuje balenie nových tonerov HP, určite vás zaujíma, ako tieto rušivé zvuky zredukovať. Možností je našťastie hneď niekoľko.

Dôležitú úlohu pri odhlučnení akejkoľvek miestnosti vrátane kancelárie zohrávajú dvere. Cez štandardné interiérové dvere totiž zvuky prechádzajú veľmi ľahko. Aké dvere do kancelárie teda zvoliť?

Ak máte pracovný stôl s pevnými kovovými stolovými nohami a vrchnou doskou z masívneho dreva, inšpiráciu tak máte priamo pred sebou. Nie, nemyslíme tie kovové nohy, ale masívnu dosku. Dvere z masívu sú totiž na tom podstatne lepšie, čo sa zvukovej izolácie týka. Prípadne je možné investovať aj do špeciálnych zvukovo izolačných dverí.

 

Investujte do zvukovej izolácie stien

Čo sa stien týka, najlepším spôsobom tlmenia hluku, ktorý cez ne preniká, je kvalitná zvuková izolácia. Pri nej však treba počítať s tým, že čiastočne zmenší miestnosť, keďže pre dosiahnutie skutočne účinnej izolácie je potrebné použiť kombináciu viacerých materiálov, napríklad lisovanej akustickej peny, zvukovo izolačnej dosky a sadrokartónu, nehovoriac o tom, že súčasťou takýchto konštrukcií často býva aj vzduchová medzera.

Zvuková izolácia stien je tak o hľadaní kompromisu medzi účinnosťou izolačnej konštrukcie a jej hrúbkou. Preto je dobré nechať to na odborníkov, ktorí nájdu najlepšie riešenie danej situácie bez toho, aby izolačná konštrukcia výrazne zmenšila miestnosť.

 

Pomôcť môže aj výmena okien a biely šum

Zrejme už tušíte, že dôležité sú aj okná. Obzvlášť, ak sa vaša kancelária nachádza na rušnej ulici. Vtedy je dobré zvážiť kúpu nových okien s lepšími zvukovo izolačnými vlastnosťami. Pomôcť však môžu aj hrubé závesy.

Všetky vyššie spomenuté možnosti majú však jednu potenciálnu nevýhodu: vyžadujú určitú investíciu. Ak chcete riešenie, ktoré nebude investíciu vyžadovať, skúste si pustiť takzvaný biely šum, ktorý vám môže pomôcť ignorovať rušivé zvuky.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: Yakobchuk Olena / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod