Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Z regiónu

Samosprávy si svoje úlohy splnili do bodky

Druhé kolo celoplošného testovania sa rovnako ako minulý týždeň v regióne zaobišlo bez výraznejších problémov. Celková miera pozitivity klesla a aj problémové miesta zaznamenali prijateľné čísla.

10.11.2020 | 21:05

V RAJCI ZATVORILI MESTSKÝ ÚRAD

Krízový štáb mesta Rajec dňa 8. novembra rozhodol, že Mestský úrad Rajec bude od 9. novembra až do odvolania pre verejnosť zatvorený. Napriek tomu bude služby občanom naďalej poskytovať elektronicky prostredníctvom e-mailov alebo telefonicky. Celkové výsledky za mesto Rajec oznámil primátor Milan Lipka cez sociálne siete v pondelok dopoludnia. „Zo skupiny od 10 do 65 rokov máme 4464 občanov, z čoho prišlo na test 3703 z nich. Je to 83 percentná účasť, čo je 5-percentný nárast. Z toho je 28 ľudí pozitívnych (31 bolo v prvom kole) a percentuálne to je 0,76 percenta nakazenosti. Prvý deň testovania (v sobotu) prišlo 58,80 percenta ľudí.“

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO S RAPÍDNYM POKLESOM

Po Orave prevzali taktovku najviac postihnutej časti na Slovensku práve Kysuce. Primátor Kysuckého Nového Mesta nám v pondelok tesne pred 12. h oznámil potešiteľné informácie. „Za druhé kolo sme otestovali 8991 ľudí a z toho je 85 pozitívnych, čo je 0,95 percenta. Zhruba o polovicu sme to dali dole, lebo minulý víkend sme mali 2,08 percenta.“ Počas minulého týždňa aj v samotnom meste bolo množstvo zodpovedných ľudí, ktorí situáciu nebrali na ľahkú váhu. „Rád by som im poďakoval za prístup, ale bolo pár jedincov, ktorí napriek pozitívnemu testu neostali v karanténe a išli na nákup či na terasy. Ľudia tieto osoby nahlásili mestskej polícii a tá ich okamžite posielala domov. Sme pripravení aj na prípadné tretie kolo, len by som požadoval zhodnotenie odborníkov. Ak to prinesie dobré čísla, tak ideme do toho, ale nie len tak strieľať od brucha, že si niekto zmyslí znova testovať,“ doplnil Marián Mihalda pre náš týždenník.

OFICIÁLNE ČÍSLA PO UZÁVIERKE

V súvislosti s našou redakčnou uzávierkou novín (pondelok o 12. h) sú spomínané čísla výlučne od primátorov či zástupcov jednotlivých miest. Nie sú to však oficiálne čísla a môžu mať drobné odchýlky. Presné čísla boli zverejnené vládou po našej uzávierke. „Samosprávy mali možnosť vlastného paralelného sčítania, oficiálne výsledky budú zverejnené kompetentnými až po úplnom vyhodnotení, pravdepodobne v popoludňajších hodinách. Pre sledovanie výsledkov z plošného testovania odporúča relevantné pravidelné médiá a webové portály,“ povedal pre Žilinský večerník Mário Pažický z Nadrezortného komunikačného centra. Informácie z mesta Bytča sa nám nepodarilo zistiť, okres Bytča uvádza 20 931 otestovaných a 164 pozitívnych prípadov za druhé kolo.

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív M.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod